Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нестинарка" от Марин Големинов звуча в Тирол

София Симфоникс и маестра Любка Биаджони в Ерл
Снимка: Tiroler Festspiele Erl

Българският оркестър София Симфоникс с диригент Любка Биаджони гостува в лятното издание на престижния фестивал „Тиролски празници“ в австрийското градче Ерл. В програмата на концерта им беше включена и българска миниатюра – прочутото Нестинарско хоро из танцовата драма „Нестинарка“ от Марин Големинов.

Концертът в Ерл постави началото на традиционното лятно турне на София Симфоникс в Германия и Австрия. За нашите музиканти мястото е познато, защото те получиха повторна покана от фестивала след блестящото си представяне на „Тиролски празници“ миналата година. Фестивалът се провежда от 6 до 30 юли и в включва оперни постановки, симфонични и камерни концерти.

Сградите за целта са две – старата, в която се поставят спектаклите, и нова, ултрамодерна - за концертите. Именно в новата сграда, построена през 2012 г. сред тучните зелени морави във вид на космически кораб, беше концертът на София Симфоникс. Два дни преди това на същия фестивал в премиерния спектакъл на „Семирамида“ от Росини в централната роля гостува българския сопран Мария Радоева, за която директорът на фестивала - диригентът Густав Кун, каза суперлативи.

Концертът на София Симфоникс беше матине в неделя от 11 часа. Този път диригентката Любка Биаджони беше избрала Клавирния концерт от Григ със солист пианиста Моналдо Бракони от Академията „Санта Чечилия“ в Рим, Симфония №2 от Рахманинов, към което беше добавила за начало българската пиеса – огненото Нестинарско хоро из танцовата драма "Нестинарка" от Марин Големинов. За маестра Биаджони представянето на нашата музикална култура по света се е превърнала в кауза.

Новата концертна зала в Ерл

Чуйте репортажа от гостуването на София Симфоникс и Любка Биаджони на фестивала "Тиролски празници" в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени