Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Иванов: България не е готова за преминаване към безкешови разплащания

Снимка: БГНЕС

Българското правителство е принудено от външни фактори да отиде към по-бързи радикални мерки за повишаване на събираемостта на приходите и на лимитирането на кешовите транзакции. Вследствие на приетия план на Европейската комисия за преминаване към безкасово общество в ЕС към 2025-а година, ЕК притиска България за закъснението й да приеме мерки в областта на ограничаването на кешовите разплащания. Това обясни в предаването "12+3" икономистът Димитър Иванов в коментар по темата за ограничаването на кешовите разплащания над 5 хиляди лева.

Свидетели сме на следната картина. Ще засилят контрола върху паричните действия на всеки български граждани, ще ни подслушват комуникациите, ще следят компютрите и смартфоните ни, ще сме накарани да си слагаме задължително парите в банките при тази ситуация, и то при негативни лихвени проценти и административни тарифи, които намаляват спестяванията, даже без човек да ги харчи… Не се казва също така какво ще стане със законното ни право да пренасяме през граница свободно сума до 10 хиляди евро… Това е дългосрочна тенденция, част от един план на световните финансови институции, на ЕС и ЕК - план, който сме подписали, че ще изпълняваме. 

Иванов попита подготвена ли е България да се ограничат кешовите разплащания, след като българската икономика сред всички икономики в ЕС е най-силно зависима от кешовите разплащания. Той даде пример с нарастването на кеша в циркулация и допълни:

На последно място сме също така и по т.нар. "индекс за прогрес към безкешово общество". На последно място сме и по спидометър, или по скоростомера за прогрес към безкешово общество... Покритостта на българското население с банкови сметки е най-ниската в ЕС - 36%. Как тези хора ще се лишат от кешови разплащания?.. Защитата на кредитните карти в България не е осигурена - имаме най-голям процент на скимиране, копиране, фалшифициране на кредитни карти от всичките страни-членки на ЕС. Тоест правителството можеше да намери по-плавен преход към намаляване на кешовите разплащания, отколкото сега два пъти свиване на разрешения лимит.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени