Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото безинтероново лечение за хепатит С дава много добри резултати

Медиците настояват за по-масов скрининг за безсимптомните потенциални пациенти

Снимка: БГНЕС

Повече от хиляда души у нас са получили достъп до новото безинтероново лечение за хепатит С, като 99% от пациентите са се повлияли от терапията. Лечението се поема изцяло от Националната здравна каса и се прилага в България от миналата година. 

За лечението в болница "Царица Йоанна" доц. Йордан Генов обясни:

От всичките 105 лекувани пациенти, само един не е излекуван. Тук няма подбрани пациенти, тук са пациенти с всякакви съпътстващи заболявания, с което се налага да се съобразяваме. Реалният пациент е и сърдечноболен, има и хипертония, и диабет, има ревматологични заболявания - всичко това не ни пречи да успеем да го излекуваме. 104 от 105 мисля, че е достатъчно добре. Не се налага да убеждаваме никого в ефективността на това лечение.

Липсва ни това да извадим всички безсимптомни пациенти, за да можем да излекуваме рано болестта, защото тогава ще можем да лекуваме за по-кратко време, с 30% по-ниска цена и много по-малко странични действия, отбеляза още доц. Генов:

Апелирам за съдействието на всички институции - да проведем колкото може по-масов скрининг, за да може пациентите да се излекуват рано, да не се стигне до цироза.

За първи път световни експерти говорят за елиминиране на хепатит С от лицето на земята, посочи доктор Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита.

От сдружението ще организират скринингови акции на различни места в страната. Една от големите целеви групи ще бъдат хора над 40-годишна възраст, претърпели медицински манипулации и кръводаряване, тъй като преди 1992 година кръвните продукти не са били проверявани за наличието на вируса.

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени