Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за правата на клиентите при пътуване и туризъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов коментира в ефира на „Хоризонт“ казусите с туристическите неволи, като припомни какво трябва да знаят потребителите в случай, че имат проблеми със закъсняващи полети:

На първо място потребителите трябва да знаят, че в рамките на целия ЕС те са абсолютно защитени от законодателството, когато полетът излита от Европейския съюз, а когато каца – е тогава когато всъщност компанията е европейска. Тоест, когато ние сме свързани с България, то ние винаги имаме тези права.

В какво се изразяват тези права?

На първо място – правото на информация – тоест те трябва да ни информират кога е очакваният час на излитане, закъснява ли, отменен ли е полетът.

Това е най-важното нещо -  правото на информация и правото на информация за техните права -  авиокомпанията е длъжна да каже какви са правата на потребителите. На първо място се полагат грижи – грижите са храна, напитки. Когато полетът закъснява над 2 часа, ни се полагат безплатно храна и напитки съответни на периода  - тоест, ако един ден е закъснението – закуска, обяд, вечеря, ако е 2 дни – за 2 дни съответно, а ако включва и нощно време – безплатна нощувка и транспорт до хотела .


Игнат Арсенов

Това се дължи независимо от причината, поради която закъснява полетът, дори и да не е по вина на превозвача, подчерта Игнат Арсенов и напомни на потребителите, които са имали подобни проблеми, да пазят касовите бележки. Той отново посочи, че превозвачът е длъжен да осигури тези грижи при закъснение или отмяна на полета, а ако не ги осигури:

Ако ние си платим хотела, купим си храна, да пазим касовите бележки, фактури - всички платежни документи, защото имаме право като клиенти тези разходи да ни бъдат възстановени и осребрени, според касовите бележки.

Извън задължението за полагане на грижи за пътниците, авиокомпанията дължи и обезщетение, когато закъснението е по нейна вина, припомни още Арсенов. При извънредни ситуации компаниите не дължат такова обезщетение, допълни още той, но посъветва потребителите да търсят правата си и отбеляза, че срокът, в който компанията трябва да даде отговор на претенция за обезщетение от клиент е 2 месеца:

Ако потребителите не са доволни от този отговор, нека да се обърнат към Европейския потребителски център, за да получат съдействие от нас, ако компанията е регистрирана извън България. Ако компанията е българска -  към Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация“ за допълнителна помощ и съдействие как по-нататък да се реши проблемът, когато превозвачът не го решава сам.

Арсенов посочи, че Европейският потребителски център не може да задължи авиокомпаниите да извършат определени действия, но има експертен потенциал и посредничи на потребителите, за да получат обезщетение, когато са в правото си. Ако клиентът няма право на обезщетение, Центърът му дава честен съвет да се откаже от претенциите, обясни Арсенов.

При онлайн резервации и покупка на билети – например за фестивали, експертът посъветва да се търсят сайтовете на лицензираните представители на събитията.


Повече за правата на потребителите при пътуване, при резервации и онлайн покупка на билети може да научите, ако чуете цялото интервю с Игнат Арсенов – от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна