Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на Илинден представяме ораторията „Илия“ от Менделсон

БНР Новини
Снимка: youtube.com

Монументалната творба на Феликс Менделсон-Бартолди пресъздава в две части сцени от живота на старозаветния пророк свети Илия. Премиерното изпълнение на 26 август 1846 година в Бирмингам под диригентството на автора има грандиозен успех и той е провъзгласен в Англия за най-достойния продължител на Хенделовите традиции.
Времетраенето на ораторията надхвърля два часа и изисква грандиозен изпълнителски състав: голям смесен хор, оркестър с двоен духов състав и четирима солисти.
Неотдавна, на 7 април тази година в зала „България“ почувствахме цялата мощ и красота на произведението, изпълнено от Смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР със солисти: Гиргина Гиргинова, Петя Петрова, Михаил Михайлов и Карстен Мевес под диригентството на Владимир Кираджиев. Хорът бе подготвен великолепно от Любомира Александрова.
И сега на 15 юли, в навечерието на големия празник Илинден, с удоволствие посвещаваме съботната музикална вечер на шедьовъра на Менделсон – ораторията „Илия“.
Нашият стремеж е да разширим възприятието за тази рядко изпълнявана музика чрез съпоставки с произведения от Хендел, Бах и Хайдн. В откъси от ораториите „Израел в Египет“ и „Сътворението“, както и от „Йоханес“ и „Матеус пасион“, показваме музикално претворени съдържания, което да послужи за по-обхватно разбиране на музикалния език и форма в ораторията „Илия“. Изпълненията, които предлагаме са различни, но носят отпечатък на обща стилистика. Анализът, съчетан с примери, насочва към вникване и обогатяване на въображението по време на слушане.
В първата част на предаването поднасяме препратки, основани на сравнение в музикалната тематика и старозаветната сюжетна линия, както и рефлексии по новозаветни теми. Бароков изказ, класическо звучене и романтична инвенция имат своята обща градивност в творческото мислене на композиторите.
Във втората част на предаването звучи цялостен запис на ораторията „Илия“ в изпълнение на Щутгартски камерен хор, Бахов колегиум Щутгарт и солистите: Кристине Шефер (сопран), Корнелия Калиш (алт), Михаел Шаде (тенор) и Волфганг Шьоне (баритон). Записът е осъществен през 1994 година в Щутгарт под диригентството на Хелмут Рилинг.
Съдържанието на първо и второ действие ще бъдат пресъздадени конспективно. Аналитично ще бъдат акцентирани най-важните особености в музикално-образната сфера и композиторския похват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!