Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите на България и Италия смятат, че Дъблинското споразумение може да бъде променено

Снимка: www.president.bg

Италия е готова да предостави безвъзмездно на България софтуер, който да помогне на страната ни в борбата срещу финансовите престъпления, корупцията и организираната престъпност. Това стана ясно след среща в Рим на президента Румен Радев и италианския му колега Серджо Матарела. Радев смята, че има шанс Дъблинското споразумение за мигрантите да бъде променено.

Президентът ще предложи на правителството и на съдебната власт експертна група да се запознае с опита на Италия в борбата с корупцията и да прецени дали страната ни може да ползва този модел.

Италия е разработила един много задълбочен модел със силен софтуер, които е всеобхватен за всички финансови операции в държавата. Готови са да помогнат на наши експерти, да ни предоставят безвъзмездно този софтуер, да ни разяснят техния модел и ние да го приложим.

Рим подкрепя членството на страната ни в Шенген. Кризата с мигрантите беше основна тема в разговора между двамата президенти. Те смятат, че Дъблинското споразумение за мигрантските квоти е несправедливо за държави като България и Италия.

И категорично се обединихме около позицията, че трябва да търсим една нова система, която да отчита спецификата и проблемите на тези държави от първа линия.

Според Радев има шанс Дъблинското споразумение да бъде променено. Радев и Матарела обсъдиха и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и дали има заплаха за европредседателството ни на фона на скандалите от последните седмици:

Заплаха могат да бъдат единствено нашите действия или бездействия, на българските власти, каза президентът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени