Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отменя забраната за покупка на земя от чужденци

Снимка: Радио Видин

Под заплаха от санкции България ще отмени забраната за покупка на земя от чужденци. Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България за нарушение на договора за функциониране на Европейския съюз. Сега от Министерство на земеделието спешно са подготвили проектозакон за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Проблемът е, че нашият пазар на земеделска земя е подобен на пазара за тикви или дини – толкова либерализиран, че няма накъде повече. Това заяви в интервю за предаването 'Преди всички" на програма "Хоризонт" доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН:

Такива ограничения имаше и в Полша, и в Чехия, които са чувствителни страни по отношение на земята. Въпросът е, че изобщо не трябваше да има такива ограничения. Просто трябваше да модернизираме законодателството. Интересното е, че тези, които спекулираха с темата, сега са в Министерски съвет и вчера са мълчали. Същите тези хора, които вдигаха безсмислен шум, те мълчат. Трябва да имаме кадастър, защото това не са тикви, това е българска земеделска земя, трябва да се отрегулира. Това е икономика, това е национална сигурност, нищо по-различно от това, което е като закони във Франция, Австрия. Това трябва да се направи, а не го направиха.

Мисля, че доста се спекулира с тази тема. Това каза пред "Хоризонт" Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи в България:

Всяка година се правят опити за такива промени, но основният проблем е, че ние сме подписали предприсъединителни точки и трябва да спазваме свободното движение на капитали и да може в Европа свободно да се купува земя, тоест ние подлежим на санкция, която някой преди това е подписал. Ние наистина трябва да осигурим на земеделците една свободна покупка на земеделска земя. Друг е въпросът под каква форма и какви ограничения трябва да бъдат въведени, за да може да не влизат спекуланти или хора, които по някакъв начин биха навредили на България.

Интервютата на Веселина Миланова с доц. Огнян Боюклиев и със Стайко Стайков можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна