Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 15 юли: Худини

Хари Худини
Снимка: архив

• Доколко илюзорното може да постигне реален ефект? Отговорът е в нашата Дума на деня, а тя е Худини. Говорим за великия илюзионист Хари Худини… Първата илюзия, която нашият герой създава е историята на собственото му раждане. Със същата упоритост, която проявява в работата и в малките си лични войни, до края на живота си той твърди, че е роден на 6 април в Епълтън, Уисконсин. Всъщност синът на равина Майер Самюел Вайц се появява на бял свят в Будапеща на 24 март 1874. Питаме се дали истинският Худини не е бил по-близо до литературния си образ в „Рагтайм” на Е. Л. Доктороу, отколкото в градските митове? И дали последната му илюзия не е в опита да „изчезне“ от смъртта?
• Поетът Атанас Звездинов е гост в студиото, поводът – удостояването му с Националната литературна награда „Милош Зяпков“ за книгата му „Баснописецът“.
• Бележките върху календара са посветени на двама забележителни философи на модерността, родени на 15-ти юли: Валтер Бенямин и Жак Дерида. Превземането на храма „Свето Възкресение Господне“ (Гроб Господен) от войните на Първия кръстоносен поход, откриването на Розетския камък и преустановяването на дейността на испанската инквизиция са сред събитията от деня през годините.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени