Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Хелзинки и всичко, което е smart във финландската столица

Йохана Йоселиус разказва за градския транспорт и иновациите във Финландия и за потенциала на България

Хелзинки
Снимка: pixabay.com
В сутрешното ни „Радиокафе“ ви срещнахме с финландската столица Хелзинки в лицето на Йохана Йоселиус, която работи в Helsinki Smart Region, иначе казано, е представител на местната власт. Но всичко свързано с иновациите (област, в която Финландия е сред европейските лидери) и умните (smart)градски решения вече е залегнало дори в наименованията на общинските структури.

С Йохана се срещаме на втория форум за иновации и региони, заговаряме се и се оказва, че тя е била в България, при това неведнъж. Дори за кратко е живяла в Пловдив, познава и София. Затова и разговорът ни преминава от Хелзинки и региона (включащ още 25 града и обхващащ население от 1 600 000 души) към България и потенциала, който тя вижда в нашата държава. Според нея, трябва да наблегнем на туризма и на производството на хранителни продукти, защото тя лично познавала много европейци от всички краища на Стария континент, „които имат интерес към храни, произведени в България“.

Като пример за модерно мислене и „иновация в действие“ в Хелзинки Йохана Йоселиус посочва живата лаборатория KALASАTAMA SMART (www.fiksukalasatama.fi), с която регионът е известен. Какво представлява ли – ами всичко, което се измисли като нововъведение, се тества там в реалния живот, в ежедневието на хората и се преценява дали наистина има потенциал – незавивисмо дали става дума за устойчиво градско решение, нов робот, модел на преподаванеили дигитален продукт.

А отскоро Хелзинки е част от друг голям проект с останалите шест най-големи градове във Финландия. Всичко това можете да чуете в разговора ни с Йохана, както и повече за островите на Хелзинки и градския транспорт (говорим за лодки), с които може да се стигне до тях. А финландският фестивал, който тя препоръчва, е за ново кино и се провежда с Еспу, вторият по големина финландски град, като тази година са имали в програмата си не един, а цели три български филма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени