Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дентон Кинкуерна: Цената на петрола ще се повиши леко до края на годината

Светослав Бенчев: Оптималната прогноза е 50-55 долара за барел

| обновено на 15.07.17 в 12:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цената на петрола ще се повиши леко до края на годината и в началото на следващата, прогнозира, пред "Хоризонт", анализаторът на петролните пазари Дентон Кинкуерна. По думите му, нивото около 50 долара за барел в момента балансира пазара:

Мисля, че това е една честна цена. Има много банки и инвестиционни къщи, които виждат цената на американския суров петрол около 55 - 60 долара за барел през 2017-а година. През първото полугодие обаче видяхме цени около 48 долара за барел, които не ми се вярва да се запазят още дълго. Разбира се, когато говорим за петрол, винаги трябва да помним поговорката "Никога не казвай "никога". Все пак ми се струва, че сме във възходяща тенденция и в края на годината ще видим цените, с които я започнахме. Говорим за 50 - 55 долара за барел. Възможно е догодина да се достигне и до 60 долара за барел, но дори и това да стане, ми е трудно да повярвам, че тази цена ще се задържи дълго.

Не видяхме сериозно отражение върху цените на петрола или върху доставките заради кризата в Персийския залив, коментира още Кинкуерна:

Все още, разбира се, съществува възможност да наблюдаваме по-голямо въздействие. Предстои да разберем. Може би е по-вероятно това да се случи при втечнения природен газ, където Катар имат по-голямо влияние на пазара. Засега обаче и там доставките са гарантирани и не се наблюдават затруднения.

Новата президентска администрация в Белия дом проявява много по-приятелско отношене към петролния бизнес. Един от указите, който прездинетът Тръмп подписа през последните месеци, е за разрешаването на проучванията във федералните води, отбеляза Дентон Кинкуерна:

Не мисля, че това е навредило на много компании, защото проучванията бяха почти замразени. Знаете, че тук, в Съединените щати, се проучват шистови находища. Разбира се, това среща известна съпротива, особено в някои щати. За да бъдем честни обаче, трябва да подчертаем, че проучванията на шистови находища са изключително скъпи и ще отнеме много време, докато инвестицията се възвърне. Това не означава, че задължително ще видим рязко покачване на цените. От друга страна, добивът от Мексиканския залив отне седем години, докато петролът стигне до пазара. При шистовата продукция от Западен Тексас и Северна Дакота това може да стане за седем месеца. Процесът не отнема толкова време и е доста по-евтин. Аз обаче не вярвам през 2017 и 2018-а година да има още много дълбоководни проучвания.

Към настоящия момент кризата в Персийския залив не е повлияла
сериозно върху цените на петрола, смята Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му, по-скоро ситуацията ще бъде използвана от големите компании за пренареждане на пазара. Не очаквам резки спадове или резки скокове, подчерта Бенчев.

В момента съществува известен баланс между доставка и търсене, отчита анализаторът. Той припомни позицията си, че ребалансиране се очаква към края на тази и началото на следващата година. Бенчев очерта взаимовръзките и факторите за движенията на петролния пазар:

ОПЕК гледат да задържат едни нива на цените, които пречат сериозно на развитието на шистовите кладенци. Фирмите, които добиват шистов петрол, пък гледат да не пускат сериозни количества, които пък да намалят цената и да ги направят нерентабилни. Шистовите сонди в САЩ продължават да се увеличават - 765 са към настоящия момент. От друга страна имаме ОПЕК - производителите и не ОПЕК - производителите, където също се търси тънък баланс. Казахстан например има желание постепенно да излезе от системата на квотите. Интересно ще бъде какво ще направи Русия, защото там се търсят и намират много нови находища, особено в Сибирския регион.

Двете гледни точки към петролния пазар чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени