Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократите са силно притеснени от руски лобист, присъствал на среща с Тръмп Младши

Доналд Тръмп младши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократи в американския конгрес заявиха, че са сериозно притеснени от информациите за присъствието на руски лобист на среща със сина на президента Доналд Тръмп по време на кампанията за Белия Дом. В същото време сенатската правна комисия поиска от Тръмп-младши да даде показания пред нея като част от няколкото течащи разследвания за руска намеса в изборите за президент.

 Към участниците в срещата от юни миналата година, която се превръща в част от разследването, бе прибавен и Ринат Ахметшин. Той е с руско-американско гражданство и според местни медии е лобист на Москва във Вашингтон. Някои официални американски лица смятат, че Ахметшин има връзки с руското разузнаване – нещо, което той отрича.

Към момента се знае, че във въпросната среща са се включили сегашният съветникът от Белия Дом Джаред Кушнер и Пол Манафорт -  тогавашният мениджър на кампанията за президент. По-рано Тръмп Младши обяви, че миналото лято се е срещнал с руска адвокатка, за която е имало предположения, че е свързана с Кремъл и която се е смятало, че разполага с компромати срещу кандидата на демократите Хилъри Клинтън. Но Тръмп Младши не спомена за присъствието на Ахметшин.

Топ демократът от комисията по разузнаване към Камарата на представителите Адам Шиф каза, че новите разкрития „добавят още един дълбоко обезпокоителен факт за тази тайна среща.“ Шиф описа обясненията на сина президента за случилото се като „дълбоко обезпокоителна тенденция.“

Тръмп Младши вече коментира, че според него срещата била незначителна, но допълни, че от ретроспективна гледна точка би постъпил по друг начин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени