Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Андрей Боцев отхвърли твърденията за външна намеса и корупция при избора на нов тип изтребител

Ген. Андрей Боцев
Снимка: Министерство на отбраната


Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев отхвърли твърденията за външна намеса и корупция при избора на нов тип изтребител. В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" той ги определи като "политически спекулации":

Аз не мога да коментирам разни политически изказвания и компетентността и некомпетентността на хората, които се изказват. Мога да говоря с военните специалисти. Абсолютно съм убеден по доклади и на моите подчинени командири, че никаква външна намеса не е имало при разглеждане на офертите и крайно време е вече да се доверят на военната експертиза. Ние казваме какво искаме. Оттам нататък вече е работа на комисията и въпрос на преговори какво ще се достави.

Според ген. Боцев най-големият проблем на българската армия в момента е постоянното намаляване на личния състав. Недостигът на хора обхваща около една трета от армията, посочи генералът. Ако се брои и непопълненият резерв, недостигът в армията е около 8000 души, коментира той. При последният конкурс са били обявени 490 места, а са приети 103 души, отчете той и изтъкна необходимост от повишаване на заплатите в сектора.


Над 6000 български военнослужещи и над 1200 единици техника ще участват в учението "Сейбър гардиън 2017" на наша територия. Кулминацията е на 18, 19 и 20 юли.  На 19-и ще участват и български пилоти с хеликоптери "Пантер", след като временно полетите с летателните апарати бяха спрени заради инцидент. Разследването на случая е приключило в началото на юли и в момента комисията изготвя решението си.

Генералът е категоричен, че пристигането на италиански изтребители у нас не е признание, че авиацията ни е приземена:

В момента ние изпълняваме съвместен Air policing с наши и италиански самолети, което е коренно различно от това да дойде, както е в Балтийските държави, друга страна-членка на Алианса да изпълнява въздушни задачи на твоя територия. Не че нямаме сили и средства, но, в края на краищата, това е една помощ, която ни е безплатна. Защо да я откажем?


Началникът на отбраната е категоричен, че българските военни се справят "достойно и с чест" във всички учения въпреки остарялата техника. Той изрази надежда и трите проекта за модернизация на въоръжените ни сили да стартират "в най-скоро време". Помолен за откровена оценка за състоянието на въоръжените сили след изтеглянето на годишния доклад от НС, той заяви:

Положението никак не е розово. Действително е тежко състоянието с въоръжението, техниката и оборудването, което разполагаме, но това е и целта на този годишен доклад да се посочат слабостите, нередностите, да се анализира...

В никакъв случай не казвам, че Българската армия не е в състояние да си изпълнява задачите. Вярно, с трудности, с много усилие, но може да сте убедени, че армията по всяко време е готова да откликне на всяко едно събитие и с достойнство и чест да изпълни конституционните си задължения.

Боцев коментира, че висшият военен състав има резерви към приетите на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат кандидатите за генерали и адмирали да бъдат препитвани в комисията по отбрана към НС:

Съгласно правилника на НС и на комисиите, те имат право по всяко време да извикват военнослужещи и да ги препитват по определени въпроси. Не виждам смисъл да влиза в  закон. Има си установена процедура!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени