Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Нетаняху почетоха паметта на 13 000 евреи, загинали в Париж

| обновено на 16.07.17 в 18:01
Еманюел Макрон и Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху почетоха заедно паметта на евреите, загинали в Париж преди 75 години. През юли 1942 година по искане на нацистите френските власти арестуват над 13 хиляди евреи. Те са държани четири дни в нечовешки условия на закрит колодрум и после са депортирани към концлагери. Оцеляват по-малко от сто души.

Като признава грешките си, Франция открива пътя към това те да бъдат поправени. Това е нейното величие, това е знак за жизнена нация, която знае как да се изправи лице в лице с миналото си, това е куражът на хората, които имат смелостта да изследват съвестта си и да подадат ръка на жертвите и техните деца, заяви Макрон.

На възпоменателната церемония за първи път присъства израелски премиер. Бенямин Нетаняху благодари на френския президент за поканата, която нарече много силен жест, говорещ за отдавнашното и дълбоко приятелство между Франция и Израел.

Преди 75 години дълбок мрак се спусна над този град на светлините. Жак Ширак и следващите френски президенти заслужават признание за това, че казаха истината, че нацистите и техните колаборационисти във Франция унищожиха живота на хиляди френски евреи във "Велодром д'Ивер". Изглежда, че ценностите на френската революция – свобода, равенство и братство, бяха смазани брутално под ботуша на антисемитизма, подчерта израелският премиер.

Нетаняху също използва церемонията, за да заяви, че е необходима борба със съвременния ислямски екстремизъм:

Дискриминацията и преследванията често започват с евреите, но никога не приключват с тях. Напоследък ставаме свидетели на възхода на екстремистки сили, които искат да унищожат не само евреите, но и еврейската държава, както и всички, които стоят на пътя им – евреи, християни, мюсюлмани. Войнстващият ислям иска да унищожи общата ни цивилизация. Войнстващите шиити, начело с Иран, войнстващите сунити, оглавявани от "Ислямска държава", искат да ни унищожат. Искат да унищожат Европа, предупреди Нетаняху.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна