Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крал Федерер с осма титла от „Уимбълдън“

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Роджър Федерер спечели за рекорден осми път Отритото първенство на Великобратиня по тенис. В 11-ия си финал на „Уимбълдън“ легендарният швейцарец записа безапелационна победа с 6:3, 6:1, 6:4 над хърватина Марин Чилич. Така Маестрото се утвърди като най-успешния тенисист в този турнир, оставайки зад себе си легендата Пийт Сампрас, който има седем трофея. 35-годишният тенисист стигна до титлата в Лондон без да загуби сет, като стана вторият състезател, постигал това, след Бьорн Борг през  1976 година.

Финалът започна  оспорвано, като в началото и двамата тенисисти печелеха трудно своите сервис геймове. Първата възможност за пробив в мача се откри пред Чилич в четвъртия гейм, но Роджър Федерер удържа подаването си. По-късно Маестрото нанесе своя удар, пробивайки за 3:2, а впоследствие затвърди преднината си с гейм на нула. Федерер продължи да контролира ситуацията и след нов пробив в десетия гейм, спечели първия сет с 6:3.

35-годишният швейцарец продължи да диктува събитията на корта, повеждайки с 3:0 след пробив във втория гейм. В този момент Чилич поиска медицинско прекъсване, заради здравословен проблем. Все пак хърватинът показа характер и продължи срещата, като дори успя да намали изоставането си до 3:1. Силите на шампиона от Ю Ес Оупън през 2014 обаче не стигнаха за повече и той предаде сета след категорично 6:1 в полза на Федерер.

Никога не съм се отказвал. Желаех така да бъде и днес. Дадох най-доброто, на което съм способен. Направих отличен турнир. Играх най-добрия тенис в кариерата си тук през тази година. Надявам се да получа поне още един шанс, каза през сълзи Марин Чилич по време на церемонията по награждаването.

Жестоко е, но той се бори. Той е герой и го поздравявам за страхотния турнир, който направи. Трябва да бъде горд, стигна до финала на "Уимбълдън", Да не се чувстваш добре на финал е наистина жестоко, но вярвам, че той ще има по-добри мигове.

Да бъдеш шампион, да държиш купата в ръце, да си здрав, това е най-прекрасното. Спечелих турнира без загубен сет. Не мога да повярвам на това, което се случи. Трудно е да си го представя. Не бях сигурен, че ще мога да стигна до финала тук отново след това, което се случи през миналата година. Надявах се на този шанс. Той дойде и аз го направих. Това е много специален момент за нас като семейство, още повече, че и момчетата ми бяха на трибуните, макар че те много не осъзнават какво точно се случи. Надявам се един ден да го разберат, заяви след финала Роджър Федерер.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна