Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича крайният срок за участие в конкурса за генерален директор на БНТ

Крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия изтича днес.

Вторият и последен мандат на сегашния генерален директор Вяра Анкова изтече преди почти година, но с промяна в медийния закон до избирането на нов човек на поста тя продължи да изпълнява длъжността.

Процедурата е разделена на четири етапа, което се случва за първи път. 

След като днес в 17 часа изтече срокът за подаване на документи в деловодството на СЕМ, до 8-и август на сайта на регулатора ще бъдат обявени кандидатите, допуснати за участие в конкурса. До 17-ти август СЕМ ще каже кои отиват на събеседване, като изслушванията ще се проведат на 21-и и 22-и август. Ден по късно ще стане ясно и кой ще оглави обществената телевизия.

Освен концепция, кандидатите за генерален директор на БНТ трябва да отговарят на следните изисквания: висше образование, минимум пет години стаж в телевизия, обществен авторитет и професионално признание, да не са осъждани и да имат опит в електронни медии в областта на журналистиката, правото или икономиката.

Съветниците изискват и декларация за наличие или липса на принадлежност към ДС, макар в закона лустрационният текст да  отпадна преди четири години. Липсата на декларация обаче не препятства участието в конкурса, уточняват от СЕМ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени