Десислава Николова, ИПИ: Клас "прослужено време" е отживелица

Снимка: БГНЕС
В предаването ни "Преди всички" главният икономист Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица" добавката за "прослужено време" към заплатите. Именно за нейното премахване се обяви в четвъртък и вицепремиерът Валери Симеонов, определяйки я като "класов подход":
 

Според мен понятията не са важни, важна е същината на тази добавка към заплатите и какъв е смисълът от нея. Според нас, това е една отживелица от предишния строй, в който живеехме, която не е единствената в Кодекса за труда. Това, което видяхме още през 2012 година, е че държавната администрация беше пионер в премахването на тази добавка, но за съжаление тя остана да съществува за частния сектор, пък и за някои други служители на държавната система, като например, работещите в съдебната власт, там също тя продължава да се прилага. Големият проблем с тази добавка е, че от една страна, тя вменява допълнителни ежегодни разходи на работодателите, без оглед на тяхното финансово състояние.

Факт е, че тази добавка поставя в неравностойно положение по-младите работници, каза тя и обясни:

При една еднаква работа, която младите работници вършат с един по-възрастен служител, получават по-малко пари. По този начин те са демотивирани да се представят добре, защото при нормалните пазарни икономики тези добавки към заплатата зависят само и единствено от атестирането на служителите, т.е. от оценката за тяхната работа. На 6 месеца или на година се правят такива оценки от висшестоящите на всеки един служител и на база на тези оценки се преценява с колко точно да се повиши заплатата или да не се повиши, ако служителят не се справя добре. Числа има, разбира се. Много ясно е разписано в наредбата за заплатите, която върви към Кодекса на труда, колко точно трябва да бъде този клас "прослужено време" – 0,6% е минималната сума и може да достигне до 2%, и знаем, че се прилага на максимум в съдебната система.

Интервюто на Силвия Великова с Десислава Николова можете да чуете в звуковия файл.

print Отпечатай
Още от категорията

Земеделски производители искат компенсации заради щетите от дъждовете

Земеделски производители от общините Свищов, Павликени и Полски Тръмбеш търсят компенсации от държавата за унищожена продукция от общо 76 хиляди декара. Реколтата е поразена от проливните дъждове в началото на месеца. Опис на напълно унищожените площи със земеделска продукция от област Велико Търново вече е изпратен до Министерството на земеделието,..

публикувано на 23.07.17 в 13:57
След градушката в Дибич

Земеделците, понесли загуби от градушките в началото на юли, все още не знаят как ще бъдат компенсирани

Земеделските производители, които понесоха загуби от градушките в началото на юли, нямат информация как ще бъдат компенсирани за унищената продукция. Очакваме разумни решения на Земеделското министерство, за да се компенсират част от загубите, заяви зърнопроизводителят Стефан Пенев от Лозница, чието семейство обработва над 17 000 декара..

публикувано на 22.07.17 в 17:10

Голяма част от леярските фирми в област Велико Търново са фалирали

Две трети от леярските фирми в област Велико Търново фалираха. Останали са да работят само 4 дружества, в които сериозно се нарушават здравословните и безопасни условия на труд, посочиха от Инспекцията по труда.  От 12 леярски фирми, 8 са спрели работа само за първото полугодие на тази година. От направени периодични проверки в останалите 4 дружества..

публикувано на 22.07.17 в 10:21

Пол Чарлз: Повечето от авиокомпаниите във Великобритания ще поискат регистрация и в страна от ЕС

Повечето от базираните във Великобритания авиокомпании ще поискат регистрация и в страна от Европейския съюз след Брекзит, прогнозира пред "Хоризонт" авиационният експерт Пол Чарлз . Тази стъпка вече беше направена от един от най-големите нискотарифни превозвачи. Британското правителство не счита проблемите на авиоиндустрията като приоритетни, но то..

публикувано на 22.07.17 в 09:29

Проф. Сотирис Джорганас: Гърция не трябва да поема нов дълг от международните пазари

Гърция не трябва да поема нов дълг от международните пазари, предупреди пред "Хоризонт" финансистът проф. Сотирис Джорганас . Пазарите оценяват дълговите книжа на Гърция с лихва около пет процента, което е много над цената, искана от МВФ и европейските кредитори, допълни гръцкият финансист: Правителството се кълне, че това ще стане до..

публикувано на 22.07.17 в 09:21
Николина Ангелкова

Над 3000 разрешителни за сезонна работа у нас са издадени на граждани на трети страни

Над 3000 разрешителни за сезонна работа у нас на граждани на трети страни са издадени към момента, съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова . От общия брой издадени разрешителни - близо 2900 са на граждани на Украйна, поясни Ангелкова и допълни, че само в курортния комплекс "Албена" работят над 1000 украинци и досега няма..

публикувано на 21.07.17 в 16:44
Валери Димитров

Проф. Валери Димитров: Огромна част от кредитополучателите на КТБ са фалшиви

Това, което каза прокуратурата за КТБ, изцяло потвърждава моето мнение. Аз винаги съм смятал, че това е една грандиозна, много голяма измамна схема, организирана от главния акционер. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" проф. Валери Димитров , бивш шеф на Сметната палата, икономист и преподавател по банково дело: Всички..

публикувано на 21.07.17 в 16:29