Десислава Николова, ИПИ: Клас "прослужено време" е отживелица

Снимка: БГНЕС
В предаването ни "Преди всички" главният икономист Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица" добавката за "прослужено време" към заплатите. Именно за нейното премахване се обяви в четвъртък и вицепремиерът Валери Симеонов, определяйки я като "класов подход":
 

Според мен понятията не са важни, важна е същината на тази добавка към заплатите и какъв е смисълът от нея. Според нас, това е една отживелица от предишния строй, в който живеехме, която не е единствената в Кодекса за труда. Това, което видяхме още през 2012 година, е че държавната администрация беше пионер в премахването на тази добавка, но за съжаление тя остана да съществува за частния сектор, пък и за някои други служители на държавната система, като например, работещите в съдебната власт, там също тя продължава да се прилага. Големият проблем с тази добавка е, че от една страна, тя вменява допълнителни ежегодни разходи на работодателите, без оглед на тяхното финансово състояние.

Факт е, че тази добавка поставя в неравностойно положение по-младите работници, каза тя и обясни:

При една еднаква работа, която младите работници вършат с един по-възрастен служител, получават по-малко пари. По този начин те са демотивирани да се представят добре, защото при нормалните пазарни икономики тези добавки към заплатата зависят само и единствено от атестирането на служителите, т.е. от оценката за тяхната работа. На 6 месеца или на година се правят такива оценки от висшестоящите на всеки един служител и на база на тези оценки се преценява с колко точно да се повиши заплатата или да не се повиши, ако служителят не се справя добре. Числа има, разбира се. Много ясно е разписано в наредбата за заплатите, която върви към Кодекса на труда, колко точно трябва да бъде този клас "прослужено време" – 0,6% е минималната сума и може да достигне до 2%, и знаем, че се прилага на максимум в съдебната система.

Интервюто на Силвия Великова с Десислава Николова можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията
Карта, съпътстваща съобщението на „Газпром“ за подписания протокол с Турция, в която не се посочва крайната дестинация на сухопътния участък на турска територия.

„Газпром“ подписа протокол с Турция за сухопътния участък на „Турски поток“

„Газпром“ подписа с Турция протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода „Турски поток“ за доставка на руски газ за Европа. В съобщението на руската компания за подписаните в събота в Санкт Петербург документи се посочва, че „Газпром“ и турската компания Боташ са сключили споразумение за основните условия и параметри на..

публикувано на 27.05.18 в 15:19
Жена оглежда стоки в магазин в катарската столица Доха. През уикенда бе наредено от щандовете в страната да бъдат махнати всички стоки, произведени в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет.

Катар забрани продажби на стоки от 4 арабски страни

На магазините в Катар бе наредено през уикенда да премахнат от щандовете си всички стоки, произхождащи от ръководените от Саудитска Арабия държави, които миналата година наложиха бойкот на Доха, предаде БТА. Тази наредба на министерството на икономиката засяга всички продукти от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и..

публикувано на 27.05.18 в 14:43

Ердоган: Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в турски лири, за да подкрепят местната валута

Турците да обърнат спестяванията си в долари и евро в турски лири, за да подкрепят местната валута. За това призова турският президент Реджеб Ердоган.  Реджеб Ердоган избра Ерзурум, който има символично място в турската история, за първия си митинг след обявяването на предизборния манифест на управляващите. Той призова държащите пари под..

публикувано на 26.05.18 в 22:55
Турският президент Реджеп Ердоган

Ердоган: Русия ни връща $1 млрд. за газ, доставен в периода 2015-2016 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи днес, че Турция и Русия са постигнали споразумение за отстъпка в цената на руския газ, доставен през 2015 и 2016 г., предаде БТА. „След дългите обсъждания бе постигнато споразумение за отстъпка в размер на 10,25% за газа, доставен през 2015 и 2016 г. Разликата в плащанията за тези две години, а..

публикувано на 26.05.18 в 18:49

Гайл Тверберг: Поскъпването на петрола ще удари първо авиацията и туризма

Напрежението около споразумението за иранската ядрена програма доведе до увеличаване на цените на петрола, а това може да доведе до сътресения в множество ключови бизнес сектори. Още в понеделник изпълнителният директор на една от нискотарифните авиокомпании предупреди, че браншът не е готов за цена на черното злато около 80 долара за барел,..

публикувано на 26.05.18 в 12:48
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов: Въпреки забавянето Европа успява постъпателно да либерализира газовия пазар

Все повече на "Газпром" ще му се налага да се съобразява с либерализацията на газовия пазар в Европа. Това заяви икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов в интервю за предаването "Събота 150":       "Ако се върнем през 2009 година, тогава Русия представи своя алтернативен вариант на либерализацията на пазара, точно преди..

публикувано на 26.05.18 в 11:13

Турската лира се срина до рекордни нива спрямо долара

Тревожни дни за турската икономика - стойността на паричната единица в страната продължава да пада и достигна до рекордно ниски нива спрямо долара. Властите в страната вече обявиха мерки за излизане от създалата се ситуация на фона на предстоящите предсрочни президентски и парламентарни избори в края на юни.  Кабинетът в Анкара демонстрира..

публикувано на 26.05.18 в 10:45