Десислава Николова, ИПИ: Клас "прослужено време" е отживелица

Снимка: БГНЕС
В предаването ни "Преди всички" главният икономист Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица" добавката за "прослужено време" към заплатите. Именно за нейното премахване се обяви в четвъртък и вицепремиерът Валери Симеонов, определяйки я като "класов подход":
 

Според мен понятията не са важни, важна е същината на тази добавка към заплатите и какъв е смисълът от нея. Според нас, това е една отживелица от предишния строй, в който живеехме, която не е единствената в Кодекса за труда. Това, което видяхме още през 2012 година, е че държавната администрация беше пионер в премахването на тази добавка, но за съжаление тя остана да съществува за частния сектор, пък и за някои други служители на държавната система, като например, работещите в съдебната власт, там също тя продължава да се прилага. Големият проблем с тази добавка е, че от една страна, тя вменява допълнителни ежегодни разходи на работодателите, без оглед на тяхното финансово състояние.

Факт е, че тази добавка поставя в неравностойно положение по-младите работници, каза тя и обясни:

При една еднаква работа, която младите работници вършат с един по-възрастен служител, получават по-малко пари. По този начин те са демотивирани да се представят добре, защото при нормалните пазарни икономики тези добавки към заплатата зависят само и единствено от атестирането на служителите, т.е. от оценката за тяхната работа. На 6 месеца или на година се правят такива оценки от висшестоящите на всеки един служител и на база на тези оценки се преценява с колко точно да се повиши заплатата или да не се повиши, ако служителят не се справя добре. Числа има, разбира се. Много ясно е разписано в наредбата за заплатите, която върви към Кодекса на труда, колко точно трябва да бъде този клас "прослужено време" – 0,6% е минималната сума и може да достигне до 2%, и знаем, че се прилага на максимум в съдебната система.

Интервюто на Силвия Великова с Десислава Николова можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Още за българската позиция по общата селскостопанска политика на ЕС

За пръв път, откакто е член на Европейския съюз, България ще излезе със становище за общата селскостопанска политика на Общността, за която се е отделя огромен процент от Европейския бюджет . Това становище не е изработено от администрацията, а от браншовите организации в селското стопанство у нас. Членовете на 32 организации на земеделци и..

публикувано на 20.09.17 в 17:24

Доларът се търгува под натиск към две и половина годишно дъно преди края на заседанието на Фед

Американският долар се търгува под предпазлив натиск от продажби спрямо останалите основни валути близо до неговото две и половина годишно дъно, ударено по-рано този месец, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на изявленията на Федералния резерв след края на днешното редовно заседание. Очаква се Фед да запази без промяна досегашната си..

публикувано на 20.09.17 в 16:27

Разширяване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юли благодарение на по-високите приходи от туризъм

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се повиши през юли в сравнение със същия месец на предходната година поради по-добрият позитивен баланс в сферата на услугите, включваща туризма и по-малък дефицит на сметката за първичния доход, съобщи в сряда Гръцката централна банка. Данните показват, че през юли излишъкът възлиза на 1,569 млрд. евро..

публикувано на 20.09.17 в 15:19
Таня Дъбнишка

НПО представиха с единна позиция по общата селскостопанска политика

Неправителственият сектор в земеделието у нас представи националната си позицията за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. Представители на над 30 браншови организации - производители, преработватели, научни среди и синдикати работиха по изготвянето на общото становище за следващата Обща селскостопанска политика. Съвместната дейност на..

публикувано на 20.09.17 в 14:52
Организация за икономическо сътрудничество

ОИСР очаква по-нататъшно ускоряване на световния икономически растеж през 2018 година

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира по-нататъшно ускоряване на растежа на икономиката в световен план през следващата година, но в същото време отбеляза, че все още не е гарантиран силен всеобхватен и устойчив растеж. Глобалният икономически подем може да се окаже краткотраен, ако отделните правителства..

публикувано на 20.09.17 в 14:28

Б. Борисов: Имаме добра възможност за развитието на общ бизнес с Полша

Между България и Полша няма проблеми, а това е добра възможност за развитието на общ бизнес. Това посочи премиерът Бойко Борисов , който заедно с полския си колега Беата Шидло , откри в София българо-полски бизнес форум. Борисов представи пред полския бизнес възможностите за инвестиции в България: Ние сме си държави от една черга, минали..

публикувано на 20.09.17 в 14:10

Европейски министри обсъдиха развитието и укрепването на електроенергийната система на ЕС

Развитието на електроенергийната система на ЕС и укрепването й чрез по-тесни връзки между мрежите на страните-членки е бил акцент на неформалното заседание на енергийните министри в Естония. Енергийният министър Теменужка Петкова е посочила като приоритет на Българското председателство на Евросъюза интегрирането на Западните Балкани към..

публикувано на 20.09.17 в 13:24