Десислава Николова, ИПИ: Клас "прослужено време" е отживелица

Снимка: БГНЕС
В предаването ни "Преди всички" главният икономист Десислава Николова от Института за пазарна икономика определи като "отживелица" добавката за "прослужено време" към заплатите. Именно за нейното премахване се обяви в четвъртък и вицепремиерът Валери Симеонов, определяйки я като "класов подход":
 

Според мен понятията не са важни, важна е същината на тази добавка към заплатите и какъв е смисълът от нея. Според нас, това е една отживелица от предишния строй, в който живеехме, която не е единствената в Кодекса за труда. Това, което видяхме още през 2012 година, е че държавната администрация беше пионер в премахването на тази добавка, но за съжаление тя остана да съществува за частния сектор, пък и за някои други служители на държавната система, като например, работещите в съдебната власт, там също тя продължава да се прилага. Големият проблем с тази добавка е, че от една страна, тя вменява допълнителни ежегодни разходи на работодателите, без оглед на тяхното финансово състояние.

Факт е, че тази добавка поставя в неравностойно положение по-младите работници, каза тя и обясни:

При една еднаква работа, която младите работници вършат с един по-възрастен служител, получават по-малко пари. По този начин те са демотивирани да се представят добре, защото при нормалните пазарни икономики тези добавки към заплатата зависят само и единствено от атестирането на служителите, т.е. от оценката за тяхната работа. На 6 месеца или на година се правят такива оценки от висшестоящите на всеки един служител и на база на тези оценки се преценява с колко точно да се повиши заплатата или да не се повиши, ако служителят не се справя добре. Числа има, разбира се. Много ясно е разписано в наредбата за заплатите, която върви към Кодекса на труда, колко точно трябва да бъде този клас "прослужено време" – 0,6% е минималната сума и може да достигне до 2%, и знаем, че се прилага на максимум в съдебната система.

Интервюто на Силвия Великова с Десислава Николова можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Икономическият растеж в еврозоната е солиден и на широка база, заяви шефът на ЕЦБ пред европейски депутати в Брюксел

Икономическото възстановяване на еврозоната е "стабилно и всеобхватно", но регионът все още се нуждае от "обилна" доза парични стимулиращи политики, тъй като инфлацията остава твърде слаба, заяви в понеделник президентът на ЕЦБ пред Комисията за икономическите и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел. Шефът на Централната банка..

публикувано на 20.11.17 в 17:32

Гърция ще преизпълни целите за бюджетния излишък през тази и през следващата година

Гръцките власти очакват да преизпълнят заложените цели за нивата на бюджетен излишък през тази и през 2018-а година, като това ще представлява преизпълнение на поетите фискални ангажименти за трета поредна година, посочи в понеделник пред Ройтерс неназован висш правителствен представител. В последния проектобюджет, който ще бъде представен..

публикувано на 20.11.17 в 16:55
Евалд Новотни, ЕЦБ

Евалд Новотни от ЕЦБ: Структурните реформи не са "панацея" за икономическия растеж в Европа

Представителят на Управителния съвет на ЕЦБ, Евалд Новотни , предупреди в понеделник да не се разчита в голяма степен на реформите на трудовите и на производствените пазари, за да се стимулира икономическия растеж в Европа. На събитие във Виена Новотни каза, че с течение на времето т.нар. "структурни реформи" стават за някакъв кодекс за..

публикувано на 20.11.17 в 16:28

БСК иска минималната заплата да е 42-43 на сто от средната

Българската стопанска камара настоява минималната заплата да се определя в съотношение 42 до 43 процента от размера на средната. В писмо до социалния министър от бизнес организацията казват, че предлаганото съотношение 50 на сто минимална към средна заплата значително надхвърля възможностите на нископлатените работници.  Посочва се, че в 22..

публикувано на 20.11.17 в 16:09

Делнична сезонна карта пускат на "Боровец"

Заместник-кметът на Самоков с ресор "Туризъм" Люба Кленова и Росица Стойкова , експерт PR и комуникации в "Бороспорт" АД разказаха пред Радио София за започналата подготовка за зимния сезон в курорта "Боровец" и разясниха какви са очакванията за предстоящия активен туристически поток. Все още не е уточнена датата за официалното откриване на сезона, но..

публикувано на 20.11.17 в 15:20

Бундесбанк: Германската икономика продължава да набира мощ в края на годината въпреки правителствената криза

Германската икономика продължава да набира сила в края на годината благодарение на силната индустриална активност и факта, че фирмите все повече се мъчат да намерят персонал, за да изпълняват нарастващите поръчки, посочи в понеделник Централната банка на страната, Бундесбанк, цитирана от агенция Ройтерс. Позитивната оценка показва, че..

публикувано на 20.11.17 в 13:41

Еврото заличи загубите си след спекулации, че Свободните демократи биха подкрепи правителство на малцинството на Меркел

Еврото успя да заличи почти изцяло първоначалните си загуби спрямо останалите водещи валути, които бяха в резултат на новината от уикенда за провал на преговорите за формиране на новото управление на Германия. Неспособността за съставяне на трипартийна коалиция между консервативния блок на канцлера Меркел със Свободните демократи и Зелените..

публикувано на 20.11.17 в 13:11