Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина актьорът Мартин Ландау, носител на "Оскар"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почина американският актьор Мартин Ландау, носител на "Оскар", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на неговия агент. Ландау е починал на 89-годишна възраст в болница в Лос Анджелис в резултат на "неочаквани усложнения". Не бе уточнено какви точно здравословни проблеми е имал роденият в Ню Йорк актьор.

Ландау печели "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля през 1995 г. за превъплъщението си в Бела Лугоши (американски актьор от унгарски произход, който играе във филми на ужасите, включително граф Дракула в едноименния оригинален филм) във филма "Ед Уд" (1994 г.). Той става популярен в края на 60-те години на миналия век с телевизионния сериал "Мисията невъзможна", който му носи две награди "Златен глобус". Ландау получава звезда в Алеята на славата в Холивуд.

Любопитно е, че той отказва роля, която е можело да му осигури статут на суперзвезда - тази на мистър Спок в култовата поредица "Стар Трек". Превъплъщаването в герой без емоции би ме подлудило. Щеше да трябва да ме подложат на лоботомия, обясни по-късно Ландау отказа си да изиграе ролята на получовека, полусъщество от планетата Вулкан, опитващ се да се освободи от каквито и да било емоции. В резултат ролята на мистър Спок и съпътстващата я непреходна слава остават за Ленард Нимой. По ирония на съдбата Нимой сменя Ландау и в сериала "Мисията невъзможна".

След като излиза от поредицата, кариерата му изпада в застой. Ландау отново се връща под светлината на прожекторите с филма на Франсис Форд Копола от 1988 г. "Мечтата на Тъкър", който му носи първата номинация за "Оскар". Той отново е номиниран за най-престижната кинонаграда още на следващата година за филма на Уди Алън "Престъпления и прегрешения".

Ландау печели "Оскар" при третата си номинация, през 1995 г. Той е награден за ролята си на остарелия Бела Лугоши, болен и наркозависим, който е принуден да се снима във филм на смятания от мнозина за най-лош режисьор в историята на Холивуд Ед Удс само за да може да си плаща сметките.

Ландау е женен за актрисата Барбара Бейн, с която се развежда през 1993 г. Те имат две дъщери.

Информацията е на БТА.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!