Годишнина и нова книга на проф. Михаил Неделчев

Проф. Михаил Неделчев
БГНЕС

Столичната библиотека е домакин на вечер за литературната история, посветена на 75-ата годишнина на проф. Михаил Неделчев. Ще бъдат представени новата му книга „Гепоетики“ и изложба с негови издания.

Михаил Неделчев е автор на редица книги по проблемите на литературната теория и философия.

Още от категорията

„Недоразумение в Москва“ или за един неиздаван текст на Симон дьо Бовоар

Френската писателка Симон дьо Бовоар е написала шест романа, повече от дузина книги с есета, както и куп философски трудове.  Но ние тази сутрин ще говорим за неиздаваната у нас новела „Недоразумение в Москва“, в която Симон дьо Бовоар непрекъснато редува гледните точки на своите герои – двойката Андре и Никол. И така създава пълна картина на..

публикувано на 19.03.18 в 13:27

Непоказвани творби на Едмонд Демирджиян в изложба в галерия "Дебют"

Изложба с непоказвани творби на Едмонд Демирджиян се открива в галерия "Дебют" утре от 18.00 часа. Демирджиян е художник и музикант, който остави ярка част в културната ни история със своите послания. Изкуствоведът Мария Василева припомни кой е Едмонд Демирджиян. „Радвам се на възможността да покажем работи на  Едмонд..

публикувано на 19.03.18 в 13:26

Димитър Шиндов показва творчеството на Йоан Левиев

Димитър Шиндов – колекционерът, който търси, събира и излага картини на известни и не толкова известни художници, показа голяма част от творчеството на Йоан Левиев в София. Колекцията е събирана с години.  „Тази изложба е интересна с това, че са представени много от проектите на Бузлуджа, които за съжаление много голяма част от тях са..

публикувано на 19.03.18 в 13:06
Най-малките читатели в новооткритата читалня „Малкият принц” в Бургас

Читалня „Малкият принц” среща децата с книгите в Бургас

„Четенето на книги е магия! То е важно за децата и ги изпълва с въодушевление, помага им по-добре да разбират света и да учат докато се забавляват. Четящите деца използват въображението си, поставят себе си на мястото на героите от историите. Книгите помагат на малките да видят нови светове и да достигнат пълния си потенциал, което е и основна мисия и цел..

публикувано на 19.03.18 в 12:15
Част от корицата на книгата

За „Амстердамски блус“ на Арнон Грюнберг

„С писането си отмъщавам на действителността“, казва холандският писател Арнон Грюнберг. Той е роден в Амстердам, живее в Ню Йорк вече от двайсетина години, автор е на 14 романа, преведени на повече от трийсет езика, носител на много награди, включително и награда за цялостно творчество, въпреки че е едва на 45 години. Грюнберг е познат у..

публикувано на 19.03.18 в 11:45

Скрит автопортрет на Микеланджело беше намерен в негова творба

Автопортрет на Микеланджело беше намерен скрит в една от известните му творби на 500 години, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Скицата е замаскирана в рисунка на близката приятелка на италианския ренесансов гений Витория Колона, която е изложена в Британския музей в Лондон. В портрета на Витория може да бъде видяна малка фигура пред корема ѝ и..

публикувано на 19.03.18 в 11:43
Велко Кънев

Откриват изложбата "Велко Кънев - разгневени монолози" в градинката пред Народния театър

Изложбата "Велко Кънев - разгневени монолози" ще бъде открита следобед в градинката пред Народния театър "Иван Вазов". Тя е посветена на 70-ата годишнина от рождението на актьора, който почина преди 7 години, и е част от програмата на 13-тия Софийски театрален салон. Експозицията включва документи, снимки, рецензии, интервюта и отзиви от..

обновено на 19.03.18 в 10:36