Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За орлите и хората

БНР Новини
Царски орел
Снимка: БГНЕС

В последните няколко години екоорганизациите у нас настойчиво задават един въпрос – виждали ли сме орли на живо. И не, орлите в зоологическите градини, определено не се броят. Говорим за орли сред природата.
У нас има една приказка, че орлите са вечни. Казваме за някого  – „…ще живее с орлите“. Орлите са символ освен на природните стихии, но и на дългия живот. Но това май е само на пръв поглед. Защото ако само преди 60-70 години орлите са били често срещани, днес се оказва, че малко хора са ги виждали на живо и още по-малко хора могат да направят разлика между орел, сокол, ястреб или която и да е друга граблива птица.
Въпреки законодателството, което забранява и дори криминализира посегателството над орлите, много от тях продължават да бъдат обект на бракониерство, а местата, където живеят, се унищожават.
С Мариана Вълчева от Българското дружество за защита на птиците разговаряме за петицията за обявяване на Национален ден на орела, но също и за това, че орлите могат да са символ на дългия живот и мъдростта, но присъствието им в небето над нас е сигурен знак и за нещо друго – че имаме чиста природа.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна