Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Сега консенсусът в Европейския съюз е много труден

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

За разлика от Унгария и Словения, а и други държави, по програмата и перспективата на Българското председателство няма тежки спорове и големи разногласия, дори подходът на опозицията е по-скоро сговорчив и има стремеж и на управляващите, и на опозицията да говорят в един глас. Международният терен не е много подходящ за вътрешнополитическа борба, особено в такива възлови периоди. Това мнение изрази в предаването "12+3" журналистът Светослав Терзиев:

При нас бъркотиите са други. При нас бъркотиите са на едно битово равнище. Просто не можем да се организираме както трябва. Особено когато се въртим около една торба с пари, предназначени за нещо, винаги имаме подозрението, сигурно основателно, че някой се опитва за своя изгода да се възползва. И оттам тръгват едни крамоли, които пречат на истинската подготовка.

Особено сега консенсусът в ЕС е много труден, подчерта Терзиев относно едното "К" в приоритетите на страната ни:

Особено във време, когато обсъждаме Бялата книга, която предвижда, че едни държави ще се развиват по-бързо от другите, че едни ще участват в някакви политики, а други няма да участват. Само по себе си, като философия, това означава липса на консенсус. България е длъжна да търси консенсус, но доколко ще го постигне, това е въпрос и на участието на другите страни.

Българският аспект, който внасяме, е да дадем приоритет на темата за Западните Балкани. Защото те бяха избутани, темата за разширяването остана много, много назад и малко държави се интересуват, посочи Светослав Терзиев: 

Другите държави, например Естония, дърпат чергата в друга посока – тя казва: "За нас е важно т.нар. "Източно партньорство". Това не е никакво партньорство, защото то създаде конфликта с Русия. Под предлог за партньорство всъщност се получи една русофобска политика в Европейския съюз, от което ЕС силно залитна… Има държави, в които философията във външната политика е такава, ясно личи тяхната русофобска политика. Ние не можем да приемем, в България, че това за нас ще бъде водещо. Затова всяка държава-председател дава някакъв нюанс. 

Ние все още не можем да говорим, че сме конкурентоспособни на средноевропейско равнище, все още имаме нужда от кохезионните фондове и от подкрепа, коментира Терзиев относно друго "К" от приоритетите ни – кохезия. Той предупреди, че страната ни трябва да бъде особено предпазлива при бюджетирането на следващия програмен период:

Жалко, че Кристалина Георгиева напусна така скоропостижно поста си, защото това беше една много силна позиция за България. Сега я отстъпихме на Германия, която, като най-конкурентоспособната държава в ЕС, ще дърпа чергата към себе си и възможностите за България ще бъдат много по-малки.

Цялото интервю на Даниела Якова със Светослав Терзиев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени