Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Паталеница и Шекспир под открито небе

БНР Новини
Снимка: ОУ „Константин Величков“, с. Паталеница

От 18 години в село Паталеница съществува Шекспирова театрална школа „Петровден“. Началото е поставено през 1999 г. от режисьора Христо Церовски, който подбира актьори и започва подготовката на първия спектакъл „Ромео и Жулиета“, а децата от „Петровден“ изучават различни дисциплини от актьорско майсторство до фехтовка и английски език.
Освен Христо Церовски в Паталеница са поставяли и режисьори като проф. Надежда Сейкова, Тодор Димитров, Вяра Начева, Ивайло Симидчиев и Рекс Дойл от университета в Съри. Гостували са англичани от Шекспировия театър в Лондон, студенти от Съри, идвала е френска театрална трупа от Сорбоната и хърватски студенти.
Тазгодишният Шекспиров фестивал започна тази събота с гостуващата постановка на абсолвенти от НАТФИЗ „Комедия от грешки“ на режисьора Мартин Киселов, а сега – на 21 и 22 юли предстои да се играе под открито небе и най-новия спектакъл – „Хамлет“, продукция на Шекспирова театрална школа „Петровден“. Разговаряме с Тодор Димитров, който е режисьор на спектакъла.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна