Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мика Зайкова: Премахването на добавката за стаж ще удари работещите бедни

Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС

Нека в България да получаваме минимална заплата като в Люксембург и тогава да говорим дали трябва да се махат надбавките. Това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" дългогодишният синдикалист и финансист Мика Зайкова. Това не е прослужено време, а професионален опит и прослужено време. Още прохождащият бизнес в България през 20-те години на миналия век е оценил колко е важен професионалният опит за успеха на една фирма, подчерта тя:

Дългият професионален опит дава възможност за по-бързо постигане на резултати, за които на младите им трябва още време.  

Работещите бедни в България са 700 хиляди, те получават минимална работна заплата, плащат си данъците, ако махнем и класа, ще им намалим доходите със 100-150 лева, поясни Зайкова.

Производителността на труда не зависи само от работника, изтъкна Зайкова като контрааргумент на тезата на бизнеса за ниската производителност на труда в България. Според Зайкова приносът на работника е по-малък от 20-30% в ръста на производителността:

Понеже живеем в 21-ви век и не работим с кирки и лопати, а с компютри и високотехнологична апаратура. Това зависи и от инвестициите. Само че България, както се разбра, не е добро място за инвестиции... Ние трябва да се отърсим от много неща, които сме наследили от предишния строй, а ние си ги прилагаме като момченца вече 27 години.

Цялото интервю на Людмила Железова с Мика Зайкова слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна