Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменският районен съд гледа делото срещу братята Юзеирови

Снимка: Жоро Александров

В отсъствието на обвиняемите Шуменският районен съд гледа делото срещу братята Росен и Атанас Йорданови, по-известни като Юзеирови. Те са обвинени в проповядване на национална и етническа омраза към българската нация и етнос и в опит за учредяване на партия на етническа основа през 2010 г..

Братята са в Белгия. На 2 април 2010 година в хотелски комплекс "Шумен" братя Юзеирови се опитаха да учредят етническата партия ОТОМАН. Свидетели, които са присъствали в хотела, разказаха, че всъщност били поканени на концерт на Софи Маринова, имало обещания за раздаване на храна и пари и те не били наясно, че ще се учредява партия. До създаването ѝ не се стигнало, тъй като липсвало достатъчно учредители. 

Братята провокирали с предложението да се смени името на Търговище с Ески Джумая, а поднасянето на венец пред паметника на героя от Балканската война полк. Коста Каварналиев било съпроводено с мюсюлмански ритуал. 
Днес по делото бяха разпитани седем от призованите 22-ма свидетели. Делото продължава на 11 октомври, когато и разпитите ще продължат. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна