Президентът Румен Радев благодари на Холандия за експертната помощ за Шенген и съдебната реформа

Румен Радев – Томас ван Орсхот
Снимка: президентство

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" първа степен на посланика на Холандия в България Томас ван Орсхот. 700 милиона евро са преките инвестиции от Холандия у нас през 2015 година, посочи Радев:

С вас ние имахме обща мисия – да работим така, че Европа да бъде мирна и просперираща. Искам да благодаря за експертната помощ, която получихме от Кралство Нидерландия за покриване на критериите за членство в Шенген. За тясното сътрудничество на ниво "Полиция", на ниво "Граничен контрол" и особено важно – безценната експертна помощ, която вие ни оказахте за реформа в правосъдната система.

Като членове на Европейския съюз и НАТО, България и Холандия са изправени пред общи предизвикателства и кризи, посочи посланик Томас ван Орсхот. България може да разчита на подкрепата на Холандия за европредседателството догодина:

Смятаме, че Обединена Европа е най-добрият отговор на всички предизвикателства, пред които сме изправени. Макроикономическите постижения на България са значими, но българската икономика не използва напълно своя потенциал. Като един от най-големите инвеститори в България, ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система. Икономическото развитие и върховенството на закона вървят "ръка за ръка" и българите заслужават да имат доверие в прозрачна и предсказуема съдебна система.

Още от категорията

Нинова настоява Борисов да обясни позицията на правителството по казуса с икономическите мигранти в Европа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява премиерът Бойко Борисов да обясни пред Народното събрание, каква ще бъде позицията на правителството по казуса с връщане на икономическите мигранти от Европа и предложението, те да бъдат изпращани до първата граница, от която са влезли. Така, според БСП, има опасност в България да бъдат върнати над 45 000 мигранти...

публикувано на 19.06.18 в 15:31
Мая Манолова

100 млн. лева допълнително са необходими за законопроекта за личната помощ, предложен от омбудсмана

100 милиона лева допълнително ще са необходими, за да се обезпечи законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова. Документът беше представен пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Манолова обясни, че това е най-ниско бюджетният вариант, но пък ще обхване всички 77 хиляди души, които в момента получават добавка..

публикувано на 19.06.18 в 15:07
Румен Петков

Румен Петков: Мотивите за искания от БСП вот на недоверие по тема "Сигурност" са цинични

Мотивите за искания от БСП вот на недоверие по тема „Сигурност“ са цинични. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков: "Много цинично е да ползваш катастрофата с хеликоптера като аргумент да искаш вот на недоверие. В последните 19 години има 22 катастрофи с въздухоплавателни средства в страната. За съжаление в немалка част от тях със смъртни случаи...

публикувано на 19.06.18 в 14:31

Захариева: България се надява на мек вариант при развода с Великобритания

България се надява на мек вариант при развода с Великобритания. Това каза външният министър Екатерина Захариева по време на форум, посветен на излизането на Великобритания от ЕС.  "Считаме, че е важно и да се запази безвизовото пътуване. Административните процедури за тези, които са придобили права да останат преди Брекзит и по време на..

публикувано на 19.06.18 в 13:28
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Външният министър не очаква проблеми по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония

Външният министър Екатерина Захариева не очаква проблеми по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония, след като страната подписа договор с Гърция за новото си име и преименуването ѝ. „Това е все едно да променим всичките си договори, които сме подписали като Народна република България, които все още важат“, коментира тя...

публикувано на 19.06.18 в 12:53
Франс Тимерманс и Кристиан Вигенин

Франс Тимерманс отново настоя за обща европейска позиция по мигрантския въпрос

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс отново настоя за обща европейска позиция по мигрантския въпрос. „За мен е пределно ясно, че няма как да се справим с проблема за миграцията, ако нямаме истински европейски решения. За мен е ясно, че сигурността е въпрос, който може да бъде решен само на европейско ниво, независимо..

публикувано на 19.06.18 в 12:48
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

Андрей Ковачев: Евроинтеграцията е единственият начин да преодолеем всичко, което ни е разделяло с Македония

Предстои в началото на юли да започне работа смесената комисия, създадена по силата на Договора за добросъседство между България и Македония, за да решава историческите спорове и откритите въпроси. Преди дни бе подписан историческият договор между Гърция и Македония, който събуди опасенията  дали отказ на Скопие от претенции към..

публикувано на 19.06.18 в 12:47