Президентът Румен Радев благодари на Холандия за експертната помощ за Шенген и съдебната реформа

Румен Радев – Томас ван Орсхот
Снимка: президентство

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" първа степен на посланика на Холандия в България Томас ван Орсхот. 700 милиона евро са преките инвестиции от Холандия у нас през 2015 година, посочи Радев:

С вас ние имахме обща мисия – да работим така, че Европа да бъде мирна и просперираща. Искам да благодаря за експертната помощ, която получихме от Кралство Нидерландия за покриване на критериите за членство в Шенген. За тясното сътрудничество на ниво "Полиция", на ниво "Граничен контрол" и особено важно – безценната експертна помощ, която вие ни оказахте за реформа в правосъдната система.

Като членове на Европейския съюз и НАТО, България и Холандия са изправени пред общи предизвикателства и кризи, посочи посланик Томас ван Орсхот. България може да разчита на подкрепата на Холандия за европредседателството догодина:

Смятаме, че Обединена Европа е най-добрият отговор на всички предизвикателства, пред които сме изправени. Макроикономическите постижения на България са значими, но българската икономика не използва напълно своя потенциал. Като един от най-големите инвеститори в България, ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система. Икономическото развитие и върховенството на закона вървят "ръка за ръка" и българите заслужават да имат доверие в прозрачна и предсказуема съдебна система.

Още от категорията

Политолози: Оставката на Главчев не беше резултат от политическа криза, но парира възможността за нова ескалация

Не смятам, че събитията около оставката на Димитър Главчев бяха политическа криза в истинския смисъл на думата, а по-скоро развитие на процес, който наблюдаваме в последните месеци – ясно поведение на конфронтация от страна на БСП. В изместен смисъл това парира възможността за нова ескалация на този процес, но това не е изолирана криза, а по-скоро..

публикувано на 20.11.17 в 16:53

Валери Симеонов: Постигнахме принципна договорка за втори лифт в Банско

Представители на правителството и екоорганизации постигнаха принципна договорка, че може да се строи втори лифт на Банско. Това обяви след среща в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов . На нея представители на екоорганизация са заявили, че не трябва да се продължава с опашките пред лифта в Банско : Това е много сериозен проблем, на..

обновено на 20.11.17 в 16:43
Франк-Валтер Щайнмайер

Щайнмайер призова партиите да преосмислят позициите си след провала на преговорите

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова политическите партии в страната да преосмислят позициите си и да намерят компромис, за да сформират правителство. Реакцията му дойде, след като часове по-рано преговорите за съставянето на коалиционен кабинет се провалиха и Германия изпадна в най-сериозната политическа криза от десетилетия насам...

публикувано на 20.11.17 в 16:18

Борисов призова лидерите на ЕС за твърда позиция по проблема с мигрантите

За твърда европейска позиция по темата Сирия и за мигрантската криза призова премиерът Бойко Борисов . Според мен тук трябва много ясно, точно и бързо европейските политици, лидерите, които са в Европа, да застанат на твърда позиция. Цялото ми уважение и към САЩ, и към Русия, и към Турция, и към Иран, но бежанците идват в Европа и когато се..

обновено на 20.11.17 в 16:09

Европейските институции са постигнали съгласие за бюджета на ЕС за догодина

Постигнато е съгласие между европейските институции по бюджета на Европейския съюз за догодина, съобщи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас . Над 160 милиарда евро са предвидени по договори и още над 145 милиарда, които ще бъдат изплащани под формата на кредити. Най-голямата част от бюджета за 2018-а година ще бъде насочена към..

публикувано на 20.11.17 в 15:04
Елисейски дворец

Франция иска силна и стабилна Германия

Франция иска силна и стабилна Германия и ще продължи да работи заедно с настоящото немско правителство, заяви представител на кабинета на френския президент Еманюел Макрон .  За Германия и Европа искаме нашият основен партньор да бъде стабилен и силен, за да продължим напред заедно , посочи френският служител.  Това само укрепва необходимостта..

публикувано на 20.11.17 в 14:31
Мишел Барние

Барние: ЕС е готов да предложи на Великобритания амбициозно споразумение за свободна търговия

Европейският съюз (ЕС) е готов да предложи на Великобритания възможно най-амбициозно споразумение за свободна търговия, ако Лондон изпълни условията на Брюксел за Брекзит. Това заяви европейският главен преговарящ Мишел Барние , цитиран от Франс прес.  Ако успеем да договорим организирано оттегляне и установим ситуация с равни условия... Европейският..

публикувано на 20.11.17 в 14:28