Президентът Румен Радев благодари на Холандия за експертната помощ за Шенген и съдебната реформа

Румен Радев – Томас ван Орсхот
Снимка: президентство

Президентът Румен Радев връчи орден "Стара планина" първа степен на посланика на Холандия в България Томас ван Орсхот. 700 милиона евро са преките инвестиции от Холандия у нас през 2015 година, посочи Радев:

С вас ние имахме обща мисия – да работим така, че Европа да бъде мирна и просперираща. Искам да благодаря за експертната помощ, която получихме от Кралство Нидерландия за покриване на критериите за членство в Шенген. За тясното сътрудничество на ниво "Полиция", на ниво "Граничен контрол" и особено важно – безценната експертна помощ, която вие ни оказахте за реформа в правосъдната система.

Като членове на Европейския съюз и НАТО, България и Холандия са изправени пред общи предизвикателства и кризи, посочи посланик Томас ван Орсхот. България може да разчита на подкрепата на Холандия за европредседателството догодина:

Смятаме, че Обединена Европа е най-добрият отговор на всички предизвикателства, пред които сме изправени. Макроикономическите постижения на България са значими, но българската икономика не използва напълно своя потенциал. Като един от най-големите инвеститори в България, ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система. Икономическото развитие и върховенството на закона вървят "ръка за ръка" и българите заслужават да имат доверие в прозрачна и предсказуема съдебна система.

Още от категорията

Могерини призова Русия, Турция и Иран да работят за стихване на бойните действия в Сирия

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини призова Русия, Турция и Иран да работят за стихване на бойните действия в Сирия: „За да бъдем ефективни в хуманитарната си дейност, ние се нуждаем от достъп до хората, а за да имаме достъп, трябва да имаме благоприятни условия в страната. Все още..

публикувано на 24.04.18 в 17:37

Gazeta Wyborcza: Путин ще получи престижна католическа награда за мир

Руският президент Владимир Путин ще получи „Златна палма“ – награда, давана от ASSISI PAX International за принос към мира, пише полският вестник Gazeta Wyborcza. Авторът Томаш Белецкий се позовава на източници от Ватикана и недоумява как такава награда ще бъде връчена на човек, който поддържа режима на Башар Асад в Сирия. Според него е възможно..

публикувано на 24.04.18 в 17:34

ЕИСК: Разширяването на ЕС е в интерес на Западните Балкани, но и на самия съюз

Разширяването на ЕС е в интерес на Западните Балкани, но и на самата общност, се посочва в становище на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Изключително важно е присъединяването на Западните Балкани да продължи да бъде един от приоритетите на ЕС, посочва докладчикът по становището на Комитета Андрей Зорко. Популяризирането на..

публикувано на 24.04.18 в 17:11

Всяка държава от ЕС трябва да имама списък с услуги и оператори, които да сътрудничат при кибератаки

През ноември всяка държава от Европейския съюз трябва да има списък с основни услуги и оператори, които да уведомяват и да сътрудничат при кибератаки. Това подчерта еврокомисарят по дигитална икономика и общество Мария Габриел на конференция в Европейския парламент за борба с кибертероризма. Тя обяви, че се подготвя Агенцията на Европейския съюз за..

публикувано на 24.04.18 в 16:44

Валери Симеонов: И това лято ще има проверки за шума в заведенията по морето

Националният фронт за спасение на България предлага отново да се пуши в обособени помещения в заведенията. Вицепремиерът и лидер на партията Валери Симеонов съобщи още, че и това лято ще има проверки за шума в заведенията по морето: "За лятото въпросът, свързан с шума, е пряко свързан и с щабовете, които ще продължат да действат и това лято. Ще..

публикувано на 24.04.18 в 16:30
 Георги Свиленски, БСП

БСП внася искане за оставката на Емил Христов като зам.-председател на НС

Парламентарната група на "БСП за България" ще внесе утре в деловодството на парламента искане за оставката на заместник-председателя на парламента Емил Христов. Това обяви депутатът от БСП Георги Свиленски. Причината за искането е, че според БСП Христов, не е допуснал миналата седмица в сградата на Народното събрание протестиращи родители на деца с..

публикувано на 24.04.18 в 15:49

Генералният консул на България в Торонто: Нямаме информация за пострадали български граждани при инцидента

След една изключително дълга и напрегната нощ, продължаваме да не разполагаме с информация, нямаме и сигнали за пострадали български граждани. Това каза генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев в интервю за предаването "12+3“. "Водачът на буса е задържан. Започва един изключително бавен и труден процес по идентификация на..

публикувано на 24.04.18 в 14:57