Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НВИМ публикува за първи път на сайта си архива за гроба на Васил Левски

Васил Левски
Снимка: архив

180-годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна с поредица от прояви. Една от тях идва от Националния военноисторически музей (НВИМ), който вече публикува за първи път на официалната си страница в интернет архива за издирване на гроба на Апостола на свободата. В него са събрани спомени и сведения за вероятното място на гроба на Левски, проучвания на различните хипотези за мястото на обесването и за гроба му, както и анализ на автентичността на данните.

Става въпрос за една много обемиста информация, състояща се от няколко стотин листа различни документи. Това обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" гл. ас. д-р Стоян Николов:

Това, което е общото между тях, е една преписка на Комисия, инициирана от Националния военноисторически музей за издирване на гроба на Апостола на свободата през 30-те години на 20 век. През втората половина на 30 години се развива дейността на тази комисия. В нея са включени различни авторитетни общественици, изследователи на въпросите на нашето национално освободително движение. Голяма част от дейността на комисията е свързана със систематизиране на наличните към този момент информации за гроба на Левски, издирване на различни съвременници на тези събития, приемане на показания от техни наследници и близки, това, което са им разказвали. Такъв тип спомени, снети десетилетия след смъртта на Апостола, като исторически извор в голяма степен са сравнително ненадеждни, защото отпечатъкът на времето е оставил следа. От друга страна самата архитектура на бързо развиващата се в края на 19, началото на 20 век българска столица коренно променя вида на столицата и много местности, райони, които са посочвани като евентуалното място на гроба на Апостола на свободата всъщност са места, които вече са плътно застроени и влизат в централната софийска част.

Цялото интервю с гл. ас. д-р Стоян Николов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна