Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Сачева: Инцидентите в образователната система са се увеличили двойно за 3 години

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Случаите на агресия и тормоз в образователната система са се увеличили двойно само през последните 3 учебни години. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева на дискусия по проблема в Народното събрание:

За учебната 2013-2014 година броят на регистрираните инциденти в образователната система е 3268, за 2014-2015 са 6896 и за миналата учебна година са 7017.

Всяко седмо дете на възраст от 7 до 18 години не посещава училище. Затова сред приоритетите на министерството, наред с намаляване на агресията в учебните заведения, е приобщаването на повече деца към образователната система. 

За да бъде намален застрашително нарастващият брой на инцидентите с деца в образователната система, от следващата година броят на психолозите и педагогическите съветници в училищата ще бъде увеличен, съобщи Деница Сачева.

Само за два месеца и половина, в Агенцията за закрила на детето са получени над 1 000 сигнала за деца в риск заради родителски конфликти, съобщи Камелия Николова, която оглавява дирекция "Контрол по правата на детето". Тя допълни, че е направена проверка в 42 дирекции "Социално подпомагане" в страната, чиито работници се занимават с подобни проблеми. Данните сочат, че социалните работници в тези служби са претоварени, че повечето от тях не са преминали обучение по темата и често биват нападани от родители.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!