Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК с инициативи към бедните региони за привличане на частни инвестиции в модерната индустрия

Корина Крецу
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) приканва бедните региони да участват в две нови инициативи за реформи и привличане на частни инвестиции във високите технологии и модерната индустрия. Целта на Брюксел е по-ефективно да се усвояват еврофондовете за добавена стойност към икономиките на изоставащите населени места в Европейския съюз.

Еврокомисията се надява с експертна помощ, финансирана от текущите еврофондове, бедните населени места със слаба икономика да се адаптират по-бързо към глобализацията, да въведат мерки за подобряване на бизнес климата с цел привличането на инвеститори. За т.нар. „интелигентна специализация" комисарят по регионалната политика Корина Крецу обясни:

Някои от тези региони ще работят в партньорство с експерти на Комисията, за да се ускорят иновациите и да се премахнат пречките пред инвеститорите. Ще се търсят и трансгранични проекти, които са годни за финансиране от банките. Те ще създадат добавена стойност в приоритетни сектори като големите информационни масиви, биоикономиката, ефективността на ресурсите, свързаната мобилност или усъвършенстваните технологии за производство.

Планът включва и преквалификация на безработното население. По отношение на иновациите Югозападна и Южна-Централна България има умерено развитие, докато цялата северна част изобщо изостава. Промяната на подхода вероятно ще залегне и в условията по следващия 7-годишен бюджет, защото безлихвените субсидии от ЕС може да намалеят за бедните държави след спирането на британските бюджетни вноски. Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен допълни:

Държавите и регионите обикновено очакват да получат безвъзмездни пари от европейския бюджет, за да подобрят тяхната инфраструктура. Това наистина оказва положително влияние, но не е достатъчно. Много често това традиционно мислене пренебрегва другите решаващи фактори за икономическия растеж.

Двете пилотни програми започват догодина и всеки регион може да кандидатства по тях.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени