Eмисия новини
от 18.00 часа

Илхан Кючюк: България закъснява с позицията си по Бялата книга

Илхан Кючюк
Снимка: БГНЕС

Ние ще бъдем оценявани не само по това какви приоритети сме заложили, още по-малко по това къде сме провели конкретните събития и колко на брой са били – тук в София, в Брюксел, Страсбург или някъде другаде. Смисленият разговор ще бъде колко законодателни досиета България е успяла да затвори, как българското правителство успява да модерира един все по-комплексиращ се дебат за отношенията между ЕС и Великобритания.

Това каза в предаването "Преди всички" относно предстоящото Българско председателство на Съвета на Европа евродепутатът Илхан Кючюк, заместник-председател на Алианса на либералите и демократите в Европа. Той е организатор на публичната дискусия "Брекзит и бъдещето на Европа". 

Очаквам смислен разговор за бъдещето на Великобритания, за отношенията между Великобритания и България, както и между Великобритания и Европейския съюз, заяви Кючюк, според когото такъв разговор у нас не е воден, а времето напира. Кючюк определи проведената в парламента дискусия по темата като ужасно закъсняла.

Жан-Клод Юнкер през септември ще обяви своите окончателни намерения, а идеята на Бялата книга беше освен институционалната гледна точка да има и остри дебати по сценариите за бъдещето на Европа, допълни Илхан Кючюк и подчерта, че страната ни закъснява с позицията си по т.нар. "Бяла книга":

Всяка една държава е заявила своите позиции по отношение на сценариите, дори да са на прима виста. България няма такава позиция. Има едно адхок изказване от служебния премиер Герджиков и всичко се изчерпва с това изказване. Ако разбираме нашата роля само като страничен наблюдател – това не носи никаква добавена стойност за България. България, макар и малка страна, може да дообогати и доразвие европейския дебат.

Цялото интервю на Таня Величкова с Илхан Кючюк чуйте в звуковия файл.
Още от