Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реставрация на картини във фокуса на първата по рода си кампания за споделено финансиране

Първата дарителска кампания за споделено финансиране на музейна колекция започва в рамките на инициативата "Нощ Пловдив". Тя набира средства за реставрацията на 20 непоказвани досега картини от фонда на Регионалния етнографски музей, който тази година има троен юбилей.

Надсловът на кампанията е "Да върнем картините в музея", а инициативата е на фондация "Отворени изкуства". Поне 3 800 лева са необходими за реставрацията на 20-те платна.

В предаването "Преди всички" кураторът Владия Михайлова посочи, че става дума за важни картини на ключови художници, сред които Енчо Пиронков, Анастас Стайков, Елза Гоева:

Всички тези платна показват по някакъв начин празници или делници, сценки от живота на българина. За Етнографския музей това е много важно.

Българските музеи като цяло имат проблеми с поддържането на колекциите си, това е една невидима част от музейната дейност, която остава встрани от публичното внимание, припомни Владия Михайлова:

В България като че ли все се забравя, че това е една институция, която, работейки за вечността, има много голям и богат вътрешен живот. Това са огромни колекции, които трябва да се поддържат, за което се изискват постоянни средства. От тази гледна точка, първата подобна кампания показва как една такава скрита дейност като поддържането на колекцията и реставрирането на картините - нещо, което се смята за отговорност на музея, може да бъде споделено с публиката.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени