Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поправката, с която отпадат ограниченията за купуване на земеделска земя от чужденци, няма да се приема веднага

За това са се съгласили всички парламентарни групи, без ДПС

Поправката, с която ще отпаднат ограниченията за закупуване на земеделска земя от чужденци, няма да се приема веднага. За това са се съгласили всички парламентарни групи, без ДПС, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова се срещна с лидерите на останалите политически сили в парламента, за да се потърси обединение по темата, която, по думите й, е от национален интерес:

С изключение на ДПС, другите се обединихме около следните решения. Тази поправка в законопроекта да не се внася сега и да се приема веднага. В рамките на два месеца да ангажираме и евродепутатите - българи от всички политически партии и да поискаме в Европейската комисия и в Брюксел разговори и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя. Обединихме се около това да направим в българския парламент извънредно заседание на Земеделската комисия.

Лидерът на БСП обяви, че до края на седмицата ще разговаря и с президента Румен Радев.

Заместник-председателят на Комисията по земеделие и храни от ДПС Бюрхан Абазов обяви позицията на Движението:

По този въпрос нашата партия винаги е имала последователна позиция и принципна. Бидейки страна - членка на Европейския съюз още през 2007 година, ние сме се съгласили на основни принципи. За разлика от колегите, аз не говоря нито емоционално, нито с прилагателни.

Абазов каза, че има пет държави в Европейския съюз, срещу които върви наказателна процедура заради въведени ограничителни режими под различна форма.


Окончателно депутатите промениха и Закона за военните паметници. С промяната паметниците на загиналите граничари при охрана или отбрана на държавната граница придобиват статут на военни паметници.

Народните представители гласуваха на първо четене и промените в Закона за движение по пътищата, които  предвиждат "паякът" да вдига колата и след работно време на съответната зона, при неплатена глоба.


Горещи теми

Войната в Украйна