Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сближаване на Унгария с Израел след десетилетия на мълчание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателите на Унгария и Израел Виктор Орбан и Бенямин Нетаняху се обявиха за по-тясно сътрудничество между Европейския съюз и Израел в областта на сигурността и технологиите, предава Ройтерс. Това е особено необходимо в ерата на терористичните заплахи и миграцията, заявиха двамата лидери в Будапеща.

Виктор Орбан защити позицията на Бенямин Нетаняху, че ЕС трябва да преоцени отношенията си с Израел като фактор за стабилността в Близкия изток. Премиерите на Полша, Чехия и Словакия, които също присъстваха на срещата с Нетаняху, заявиха, че подкрепят нов курс в отношенията на ЕС с Израел.

Сближаването между Израел и Унгария идва след десетилетия на почти липсващи контакти на високо равнище. Една от причините е предупреждението на Израел, че с мигрантите Европа допуска на своя територия и терористи, което съвпада с позицията на Вишеградската четворка срещу приема на бежанци от арабския свят.

Израел от своя страна търси подкрепа в ЕС за политиката си на застрояване на окупирания Западен бряг, което Брюксел многократно е осъждал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени