Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Римската базилика в Монтана става забележителност

Снимка: Община Монтана

Пешеходен мост от 60 метра ще свързва римската крепост в Монтана с ранно-християнската базилика до нея, съобщават от Общината. Тази седмица започна реставрацията на старинния храм, датиран от ІV век. Той е построен върху развалините на антична сграда, за което се съди по находките, разкрити през 2010 година, при разкопки, ръководени от доц. д-р Гергана Кабакчиева.

При консервацията и частичното възстановяване на базиликата се използват само естествени материали, речни камъни и тухли. На места част от стените ще достигнат до 3 метра, уточни Ваньо Димитров – технически ръководител на обекта. На него работят 8 души. Процесът се следи от археолог. Сега се изграждат стените с  речните камъни, а впоследствие ще бъде направен тухленият зид и пешеходният мост, който ще обикаля базиликата. Тя е с трикорабна конструкция. 

Проучването ѝ от 2010 г. изважда на бял свят повечето детайли от архитектурата на  базиликата. Разкрити са всички тухлени стъпки от колонадата. Те са по 5 от двете страни на централния кораб. Намерени са и няколко фрагмента от колони (малки и големи). В западната част при централния вход, е намерена мраморна статуя от римската епоха (първа половина на III в.), със запазена височина 1,43 м, която е използвана за подпора на стъпало.

Проектът се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България – Сърбия.  Стойността му е 566 000 лв, като участието на Община Монтана е 197 000 лв. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!