Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеонов: Няма проект за отпадане на клас "прослужено време"

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

В момента няма изготвен проект за промени в Кодекса на труда за отпадане на така наречения "клас прослужено време". Това обяви в парламента вицепремиерът Валери Симеонов. Той уточни, че е изразил лично мнение относно необходимостта този клас да отпадне:

Недейте да забравяте, че аз не идвам от приют за безработни или пък за социално слаби, идвам от бизнеса и си казвам личното мнение, че клас не трябва да има, но дебело подчертах, че това е моето лично мнение, което споделям заедно с работодателските организации и че въпросът трябва да бъде обсъден на Национален съвет за тристранно сътрудничество със синдикатите, с които съм казал, също дебело подчертах, винаги съм готов да се срещна при желание от тяхна страна. Сега изведнъж се оказа, че Валери Симеонов се опитва сам да махне класа. Нямам тези възможности.

Въпросът с отпадането на класа за прослужено време не е предопределен. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в отговор на предупрежденията на синдикатите за протести в цялата индустрия, ако добавката бъде отменена:

Няма как да има бизнес без работна сила. Няма как да има и работна сила без бизнес. Аз мисля, че трябва да има диалог между двете страни, а държавата да подпомага този диалог. Това е тема, която съм сигурен, че ще бъде поставена в така наречената "Тристранка" с трите представители - работодатели, синдикати и държавата. Доколкото знам и от изявленията на вицепремиера Валери Симеонов, той също каза, че се обмисля механизъм, а не, че е взето решение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна