Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: 2286 лева месечно са необходими за издръжката на четиричленно семейство с 2 деца

Почти 78% от домакинствата разполагат с по-малък от това общ доход

| обновено на 20.07.17 в 10:32
Снимка: БГНЕС
КНСБ представя днес последното си изследване за потребителските цени и издръжката на живота. Анализаторите от Института за социални и синдикални изследвания посочват, че през първото полугодие се регистрира нарастване на средства за издръжка. Според данните 78 на сто от домакинствата в страната – или над 5 милиона души, разполагат с общ доход, под необходимия за нормално преживяване без лишения. Най-много средства от общия си бюджет домакинствата харчат за храна.

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ изтъкна, че за издръжката на четиричленно семейство с 2 деца, всеки родител трябва да изкарва по минимум 1143 лева месечно, уточни тя. За нормални условия на живот са необходими по 572 лева на едно лице. 

Вече казах – 21,7 процента от домакинствата са с общ доход на едно лице над издръжката на живота, а това представлява 1,5 милиона лица в България. Тоест около 78 процента от домакинствата в страната живеят с общ доход под необходимите средства за живот.

Висок относителен дял на бедните лица, от което следва, че въпреки постигнатите положителни промени в икономиката на страната, бедността у нас се запазва на високи нива.

Заради поскъпването на комуналните услуги е достигнато нарастване от 4% в перото "жилищни разходи и поддържане на дома" – една от големите групи в потребителската кошница. За сметка на това горивата и храните са поевтинели:

Последните резултати показват задържане на темпа на нарастване на издръжката на живот спрямо предходното тримесечие и това нас не ни изненадва, защото обикновено през второто тримесечие се наблюдава спад на цените, особено при хранителните цени, но, на годишна база, се наблюдава едно нарастване от началото на тази година на индекса на издръжката на живота.

Интервюто на Диана Дончева с Виолета Иванова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!