Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артисти от страната и чужбина идват в София за лабораторията за иновативно изкуство 180°

Снимка: 180-degrees.org


Предстои четвъртото издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, която е насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване. Десетки съвременни артисти от страната и чужбина ще се съберат в София между 22-ри и 28-и юли и ще трансформират рамките на стандартното боравене с 5 различни форми на изява - музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства. Интернационалният форум ще се проведе на избрани локации - Fabrica 126, Гьоте-институт, както и на открито - в двора на НХА и Градската градина. Вдъхновен от подобни фестивали за камерна музика в Германия, фестивалът цели да преобърне представите за класическата и съвременната инструментална музика.

Организатор и създател на фестивала е Александър Хаджиев, фаготист и експериментален музикант. Той е завършил престижния за инструмента си Университет Фолкванг в Есен и магистратура за инструментална съвременна музика във Франкфурт на Майн, както и академията на един от най-известните камерни състави за съвременна класическа музика Еnsemble Modern. За предаването „Хоризонт до обед“ той сподели, че програмата е разнообразна и включва известни представители на всички дисциплини.

Концепцията на фестивала е, че артистите идват от различни краища на света, от София и работят заедно с български артисти и в рамките на три-четири дни създават тези интердисциплинарни, експериментални проекти.

Организирани са и различни „работилници“, обясни Хаджиев. Първата от тях  - за съвременна музика и фагот, е в неделя. Записванията са до събота на имейл. Работилница за деца има в четвъртък в градската градина зад бившия мавзолей. Темата ѝ е африканската музика за деца. В същия ден има и работилница за съвременен танц.

Входът е безплатен, а посетителите решават дали и с колко да допринесат за артистите след представянето им, допълни Хаджиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна