Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният глава пред посланиците ни в чужбина: САЩ е наш стратегически съюзник, нужен е диалог с Русия

| обновено на 20.07.17 в 20:55 БНР Новини
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев подкрепя позицията на правителството, че енергийните доставки трябва да минават през  България, защото това ще гарантира енергийната сигурност на страната. Диверсификацията на енергийните източници ще доведе и по-ниски цени за страната ни, смята президентът:

Когато планираме енергийните трасета, да защитаваме нашите интереси по отношение на най-ниска цена най-голяма сигурност. Тръбите, които идват към България, да идват директно към България, директно на нашия Черноморски бряг.

Необходима е общоевропейска политика за решаване на проблема с мигрантите. Радев отново заяви, че мястото на България е в Шенген. По темата за стремежа ни към членство в еврозоната президентът заяви:

Трябва да внимаваме много от бързане да не стане така, че повече да навредим. Виждате какви проблеми има в Южна Европа.

Отделянето на два процента от БВП за отбрана е важен, но недостатъчен критерий за изграждане на отбранителни способности:

Ако правителството не вземе мерки навреме, да придвижи проектите за модернизация, ние ще се окажем наистина на опашката на НАТО по отношение на достигането на тези два процента.

Президентът коментира и отношенията ни със Съединените щати и с Русия:

По отношение на САЩ – нашият стратегически съюзник, трябва да продължим да развиваме още по-дълбоко нашето сътрудничество. Има място за още по-успешни съвместни проекти. По отношение на Русия – нужен е диалог, за да можем да имаме прагматични взаимноизгодни икономически и търговски отношения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени