Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рядка златна монета откриха археолози в крепостта Русокастро

Снимка: bnt.bg

Рядка златна монета - солид на византийския император Фока е открита при разкопките на крепостта Русокастро. В момента се извършват проучвания по цитаделата и крепостните стени.

Златната монета тежи 4.5 грама и е ценна находка, защото в началото на VII век византийската империя е отслабена от варварски нашествия, сече по-малко монети и такива рядко се намират от археолозите, обясни ръководителят на разкопките и директор на Бургаския музей Милен Николов:

„Тя е важна за нас, защото е от един период, за който ние отдавна сме изказали предположението,  че до началото на Седми век функционира крепостта Русокастро – говоря за периода, когато за първи път е укрепена.Иначе имаме още други находки, още много други монети  - средновековни медни, бронзови, няколко стъклени парчета от гривни, върхове на стрели.“

В момента археолозите разкриват останките на двуетажна сграда в цитаделата в крепостта. Тя е с размери 20 на 6 метра и е с три зидани пилона – най-вероятно е била резиденция. Проучват се и крепостните стени, които са с височина от 2.5 метра до 4 метра.

Разкопките на Русокастрон ще продължат до края на август.

В звуковия чуйте файл интервюто на Стефка Бакърджиева



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна