Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запазена марка Радиотеатър: Психокрими

БНР Новини
фотоколаж: Даниела Манолова

"В този първи роман няма страница, която да не доказва, че неговият автор е майстор разказвач." е написал през 1963 г. рецензентът на Ню Йорк Таймс Алън Прайс-Джоунс. "Този роман" е Колекционерът/The Collector от Джон Фаулз, който ще отвори панорамата на жанра психокрими в нощната програма на Радиотеатъра в юлската седмица от 23 до 27. Това е дебютният роман на английския автор Джон Фаулз, публикуван през май 1963 и адаптиран за кино две години по-късно. И също така: "Няма нужда да търсите в този роман ехо от различни символи. Затворът на господин Фаулз няма нищо общо с бедствията на Кафка или Камю. Той разказва заради самия себе си една ужасяваща случка. И може да се окаже, че е лидерът в групата на онези писатели, които, след твърде дълго отсъствие, ще успеят да съживят изчезващото изкуство на фикцията, като й върнат обратно съвсем простото вълнение от съспенса".

Съспенсът по радиото е трудна задача за студийния творчески екип, дори в случаите, когато авторът на белетристичното произведение си е свършил прекрасно работата. Рискът от бутафория, от фалш, който да работи в обратна посока и да направи напрегнатите моменти и секундите на затаен дъх и тотално поглъщане от интригата декорирано гротескни, е голям. Ето защо ще можете да оцените още повече добре направеното, хващащо и непускащо аудио, зад което стои майсторска криминална-психологическа интрига и добър автор.

В понеделник, от 0.20 часа в ефира на програма "Христо Ботев" е романът на Джон Фаулз „Колекционерът“, адаптиран и режисиран за радио от Милена Кубарелова с участието на Мая Бабурска, Богдан Глишев, Атанас Атанасов, Десислава Стоянова, Ралица Терзийска.

Във вторник, 25 юли, след новините в полунощ ще чуете "Бомбената вечеря" от Греъм Грийн, още един модерен и пълен със загадки роман. Пълното заглавие на романа е Доктор Фишер от женева или Бомбената вечеря. Публикуван е през 1980 г. Българската продукция е на режисьора Минчо Събев с гласовете на Марин Янев, Искра Радева, Георги Черкелов, Виолета Бахчеванова

"Посочете ме щастливия човек и аз на свой ред ще ви насоча какво стои отзад - или еготизъм, или себелюбие, или зло, или абсолютно невежество", Греъм Грийн.

В сряда, от 0.20 ще чуете две радиодраматизации. Първата е "Часът на мъртвата" от тандема Пиер Боало – Тома Нарсьожак на режисьора Николай Колев с участието на Ивайло Герасков, Милена Живкова, Мариана Димитрова, Ани Бакалова. След френската новела следва една американска миниатюра на режисьора Илия Атанасов със заглавие "Само не и кучето" по текста на Рекс Стаут с гласовете на Николай Бинав, Димитър Иванов, Радко Дишлиев, Богдан Глишев, Иван Налбантов, Мая Бабурска, Александър Диков и Петър Русев.

Оригиналната радиопиеса "Пет мълчания" от английската авторка и актриса Шийла Стивънсън е радиопиесата през нощта на четвъртък, 27 юли. Постановката е на режисьора Здравко Митков в изпълнението на Веселин Ранков, Петър Русев, Анна Петрова, Ани Вълчанова, Пламена Гетова, Лилия Лазарова.

Нощта на петък, 28 юли е терен за българските радиопродукции по разказите на Алек Попов: "Буба лази" с Ицко Финци, Петър Русев, Николай Антонов и Ани Вълчанова в постановката на Илия Атанасов; Отново заедно с Рут Рафаилова, Пламен Дончев, Васил Бинев, Стефан Гурин, Лидия Вълкова, отново постановка на Илия Атанасов, и Месарят от Червената долина на режисьора Петъор Дамянов с участието на Рашко Младенов, Катя Иванова, Коста Цонев, Иван Андонов, Димитър Иванов, Красимир Обретенов и Петър Русев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени