Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Валери Димитров: Огромна част от кредитополучателите на КТБ са фалшиви

Николай Стайков: Няма никакво съмнение, че Пеевски е свързан с банката

Валери Димитров
Снимка: БГНЕС

Това, което каза прокуратурата за КТБ, изцяло потвърждава моето мнение. Аз винаги съм смятал, че това е една грандиозна, много голяма измамна схема, организирана от главния акционер. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" проф. Валери Димитров, бивш шеф на Сметната палата, икономист и преподавател по банково дело:

Всички данни, които прокуратурата представя, ги има и в документацията на КТБ, с която разполагат синдиците, които са и на разположение на Фонда за гарантиране на влоговете. Предполагам, че Николай Бареков е получавал пари по друга линия, не като кредити. Доколкото си спомням, Делян Пеевски е бил кредитополучател на банката, но той е върнал кредитите. Към момента на поставяне на банката под специален надзор той не е бил кредитополучател. Списъкът на кредитополучателите е публичен. Той беше оповестен от синдиците на банката. Там може да се видят всички, които са били кредитополучатели. Там са имена на дружества, компании, физически лица. Основният акционер на КТБ е създал мрежа от подставени лица. Огромна част от тези кредитополучатели са фалшиви кредитополучатели, те са подставени лица.

В никого няма никакво съмнение, че Делян Пеевски е свързан с банката по някакъв начин. Това коментира Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Николай Стайков

Въпросът е: "Като какъв е бил свързан“. Предположенията са за неформален съветник, фактически кредитополучател, приятел, услужлив посредник при уреждане на определени сделки. Предположенията са много. Една от големите липси в това, което изчетох от 150 страници, е медийното влияние, медийните обръчи, медийната империя, която има скрита и по-невидима част. Всъщност без нея описание на модела на КТБ не може да бъде направено по никакъв начин.

Цялото интервю с проф. Валери Димитров и Николай Стайков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!