Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Германия не може да ни изплаши

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган осъди коментарите на Берлин, че Турция не е сигурна държава за пътуване и инвестиции. Ердоган призова Германия да се стегне и да се вземе в ръце и посочи, че предупреждението на германското външно министерство срещу пътувания в Турция е неоснователно и злонамерено.

Те (Германия) не могат да ни изплашат с тези заплахи, би трябвало да знаят това, каза в реч в Истанбул Ердоган, цитиран от Франс прес.

Турският президент също коментира критиките към турската съдебна система, като заяви, че турските съдилища са по-независими от германските.

Германското правителство също трябва да даде отчет за терористите, които е подслонило, каза Ердоган.

Турският премиер Бинали Йълдъръм също отхвърли коментарите на германските власти, че Турция не е сигурна страна за пътуване и инвестиции. След петъчните молитви Йълдъръм заяви, че целта на подобни изказвания е да посее съмнения в инвеститорите, но че Турция е точно като Германия.

Йълдъръм посочи още, че Анкара иска Берлин да вземе мерки срещу бойците на Кюрдската работническа партия, както и срещу мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен. Той се намира в САЩ и турските власти го обвиняват, че е организирал осуетения опит за преврат миналата година.

В четвъртък германският външен министър Зигмар Габриел предупреди германските граждани, че в Турция могат да бъдат арестувани без основателна причина. Габриел също отправи предупреждение към бизнеса, че Турция е рискова за инвестиции страна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!