Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Йерусалим заради мерки за сигурност около джамията "Ал Акса"

| обновено на 22.07.17 в 10:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима палестинци и трима евреи станаха жертви на растящото напрежение в Йерусалим, предаде АП. При улични сблъсъци с израелски военни в Йерусалим и на Западния бряг бяха убити трима палестинци. Мюсюлмани запалили автомобилни гуми и замеряли с камъни военните, които отвърнали с изстрели, гумени куршуми и сълзотворен газ. През нощта палестинец се промъкнал в къща в израелското селище Халамиш на Западния бряг и убил с нож трима израелци.

Причината за напрежението е решението на израелските власти да монтират метални детектори около джамията „Ал Акса“. В знак на протест, местните мюсюлмани отказаха да влязат в джамията и проведоха петъчната молитва по улиците около храма. 
Трябваше да премина три или четири контролни пункта. Твърде трудно е да стигнеш до това свято място, сподели мюсюлмански поклонник. А Ахмад Тиби, зам.-председател на Кнесета, коментира: Тези метални детектори трябва да бъдат премахнати, защото това е опит да се покаже, че джамията „Ал Акса“ се намира под израелски контрол. Източен Йерусалим и "Ал Акса" са под израелска окупация.

Превантивната мярка за сигурност беше наложена, след като миналата седмица там въоръжени палестинци убиха двама израелски полицаи. 
Мерките за сигурност ще продължат. Полицейските сили са готови, ако е необходимо, за да реагират на какъвто и да е инцидент. Имаме специални патрулни подразделения, под прикритие и гранична полиция в и околните райони, каза говорителят на израелската полиция Мики Розенфелд.

Лидерът на палестинското движение "Хамас" Исмаил Хания призова турския президент Реджеп Ердоган и краля на Йордания Абдула Втори да предприемат мерки в защита на джамията "Ал Акса", тъй като, по думите му, е необходимо Палестина и Йерусалим отново да станат център за араби и мюсюлмани:

Сегашната конфронтация е заради израелските планове и решението на израелския кабинет. След него не остава съмнение, че с илюзиите за този враг се свърши.

От своя страна палестинският президент Махмуд Абас обяви, че замразява всички контакти с израелското правителство, докато то не отмени спорните мерки за сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна