Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция издаде нови заповеди за арест на четирима активисти, които освободи по-рано през седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турски съд издаде нови заповеди за арест на четирима активисти правозащитници, които по-рано тази седмица бяха освободени от ареста. В петък съдът е приел жалбата, внесена от прокуратурата в Истанбул срещу освобождаването на активистите.

Четиримата активисти бяха пуснати от ареста във вторник, но им бяха отнети паспортите и им беше наредено да се явяват редовно в полицията.

Те са част от група от 10 души, задържана по-рано този месец в Истанбул.

Другите шестима останаха в ареста по обвинения за подпомагане на терористична организация.

Сред задържаните са и ръководителят на Амнести интернешънъл за Турция Идил Есер и германският правозащитник Петер Щойтнер. Германия призова Турция незабавно да освободи Щойтнер.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан коментира, че Турция все повече се отдалечава от европейските ценности и задържането на правозащитници и обвинението им в подкрепа на терористични организации потвърждава деструктивната политика на Турция.

Междувременно, по-малко от 48 часа, след като Берлин обяви промяна във външнополитическия си курс спрямо Турция, германският министър на външните работи Зигмар Габриел се опита да успокои турските граждани, живеещи в Германия, с отворено писмо, публикувано на немски и турски език в таблоида „Билд“. В него той определя като „голямо богатство“ приятелството между германците и трите милиона турци, живеещи в страната. Той обаче уточнява, че германското правителство не може да бездейства, когато германски граждани биват арестувани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна