Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят разговори на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция относно конфликта в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция ще проведат телефонни разговори в понеделник насред разразилите се отново наскоро битки в Източна Украйна между правителствени войски и бунтовници, подкрепяни от Русия, съобщава The Local.

Вашингтон пък обяви в петък, че новият американски специален пратеник за преговори за спиране на конфликта Кърт Волкър ще посети Украйна и Европа (по-конкретно – Франция, Белгия, Австрия и Великобритания) за диалог.

До дипломатическите стъпки се стигна след новата вълна кръвопролития, в резултат на която 11 украински войници бяха убити през последните дни.

Дипломатическите разговори за Украйна ще бъдат първите, след встъпването в длъжност на френския президент Еманюел Макрон.

В петък украинският президент Петро Порошенко заяви, че ще настоява за незабавно и действително прекратяване на огъня по цялата фронтова линия.

Във вторник бунтовникът от Донецк Александър Захарченко обяви плановете си за създаването на нова държава - Малорусия, чиято столица да бъде Донецк. Планът изглежда обречен на неуспех, тъй като началниците на бунтовниците го отхвърлиха, а подкрепящите сепаратистите в Кремъл го нарекоха "частна инициатива". 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени