Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест са жертвите на безредиците в Йерусалим

БНР Новини
Снимка: БТА

Трима израелци бяха наръгани с нож в дома си в Западния Бряг, часове след като трима палестинци бяха убити при сблъсъци по време на митинги, предизвикани от монтирането на металодетектори на входа на Храмовия хълм в Йерусалим, предадоха световните агенции.

Бащата на палестинеца, убил тримата израелци, посочи като мотив за атаката израелската окупация:

Израелските окупатори дойдоха и разкостиха къщата ни. Обърнаха всичко с главата надолу. Ругаеха ни с жена ми, мен ме пребиха и арестуваха другия ми син. Предприеха стъпки за разрушаване на къщата ни.

Палестинският президент Махмуд Абас нареди прекратяване на всякакъв официален контакт с Израел до премахване на металодекторите и възстановяване на статуквото.

Превантивната мярка за сигурност бе наложена, след като миналата седмица на Храмовия хълм въоръжени палестинци убиха двама израелски полицаи.

В знак на протест срещу мерките за сигурност десетки мюсюлмани се молиха днес по обяд отвъд стените на Стария град.

Турският президент Реджеп Ердоган осъди прекомерната по думите му употреба на сила от страна на Израел и определи монтирането на металодетекторите като недопустимо. Той призовава международната общност незабавно да предприеме стъпки за премахването им.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна