Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме годишнината от гибелта на Никола Вапцаров

| обновено на 23.07.17 в 12:22

Политици, журналисти и граждани отбелязаха 75-ата годишнина от гибелта на Никола Вапцаров и неговите съратници - Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов.

Като антифашист Вапцаров е сътрудничил на нелегалната тогава Комунистическа партия. Осъден е за организиране на подривна дейност по Закона за защита на държавата и е разстрелян в Гарнизонното стрелбище в София на 23-и юли 1942 г.

Нито една човешка смърт не е навременна, още по-малко тази на Вапцаров, каза вицепрезидентът Илияна Йотова на поклонението днес:

Страшна, грозна, неразбираема - смърт, за която и до ден днешен се чудим кому пречеше един от най-големите идеалисти и хуманисти на 20-ти век. Един човек, който в една малка книжка, помните ли? Всеки от нас е започвал в училище с нея, с едни коминчета нарисувани. Казваше с възможно най-простите думички истината за един човешки живот. Един човек, който заплати с живота си за идеалите, в които вярваше и в същото време ние, българите, направихме опит да заличим неговите "Моторни песни". Направихме опит да не ги предадем на децата си и всички ние имаме съвестта и разума да се преборим с това. Вапцаров е различен. Той говореше просто. Казваше възможно най-кратките изречения, но говореше за историята и за ценностите не само на един народ, а на човечеството.

В памет на Вапцаров бяха изпълнени негови стихове.

Пред паметника в Банско, родния град на поета, бяха поднесени венци в знак на признателност пред таланта и идеала на Никола Вапцаров. Негови стихове изпълниха рецитатори от няколко поколения. 

През целия ден къщата-музей на  поета, получил посмъртно Световната награда за мир, ще бъде отворена с вход свободен за всички посетители и почитатели на неговата човешка и дълбоко вълнуваща поезия. В кинозалата ще се прожектират филми,  свързани с живота на Вапцаров, неговото семейство и историята на Банско.

Музеят  е открит през  1952 година, а  майката на поета Елена Вапцарова е  изнасяла първите беседи за сина си, мечтите му и най-значимите моменти от неговия живот.

Паметникът на Никола Вапцаров е открит 14 години след разстрела му през 1942 година и е дело на скулпторите Иван Блажев и Илия Илиев и архитекта Иван Лазаров. 

Близо 5 милиона са посетителите на музея от неговото откриване до днес. Единствената му стихосбирка „ Моторни песни“ е преведена на 90 езика.

В Благоевград  75-та годишнина от разстрела на Никола Вапцаров ще бъде отбелязана пред  барелефа му. Той се намира на входа на театъра, носещ името на поета.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна