Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Мирчев: Не вярвам ГЕРБ да създадат закон, който наистина да се бори с корупцията

"БСП за България" ще предложи свой антикорупционен закон през септември, съобщи депутатът

Стоян Мирчев
Снимка: БГНЕС

БСП се подготвя да предложи свой антикорупционен закон, който ще бъде представен през септември в Народното събрание, заяви депутатът от парламентарната група "БСП за България" Стоян Мирчев в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт". Според него основанията за това са, че с разработвания в момента антикорупционен законопроект ГЕРБ не предлага нищо ново, а само обединява структурите, които не вършат работата, която трябва, докато в същото време Борисов управлява вече от доста дълги години, а нещата стават по-зле, а не по-добре.

Мирчев определи случващото се около НДК като типичен пример за злоупотреби и припомни, че са били налице случаи на съмнения за "скандални корупционни схеми" като този в АПИ, свързан с канали за 50 млн. лв. по времето, когато Лиляна Павлова е била начело на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Народният представител от социалистическата партия заяви, че Павлова неслучайно е станала "министър на НДК". Според него бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош е "произведение на Борисов": Той управлява НДК, откакто Борисов управлява България. Затова не вярвам, че ГЕРБ ще създаде закон, който да се бори наистина с корупцията, допълни Мирчев.

По отношение на последните работни дни на парламента за настоящата сесия Мирчев изрази опасенията си, че ГЕРБ винаги бързат в последния момент и подчерта, че винаги в последната седмица от работата на парламента преди ваканция се разглеждат в бърз порядък множество точки и се правят опити да се създаде обществено напрежение, като по този начин според него управляващите могат да прокарат интереси, които тях ги вълнуват в частност.

Членът на парламентарна група "БСП за България" и на комисията по образованието и науката в Народното събрание коментира и направените от левицата предложения за промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Според него предложенията са били формулирани още през 2016 г., когато социалистите са предупреждавали, че законът крие опасности, които по-късно са довели до оставката на министър Тодор Танев и скандали по време на управлението на министър Меглена Кунева.

Сред промените, за които БСП настоява, е преразглеждане на възможността за финансиране на частните училища със средства от държавния бюджет.

Ние не сме против частните училища, отбеляза народният представител, но допълни, че: когато финансираме частните училища, държавните училища остават на заден план. Според него образователната система е недофинансирана и училищата се затварят постоянно – ето защо в този контекст е недопустимо да отклоняваме много голям ресурс към частните училища.

Той допълни аргументите за недостатъчния публичен ресурс за образователния сектор и необходимостта от въвеждане на минимален праг за заплащане на преподавателите и учените с пример за ниското заплащане на техния труд: Ако в БАН младши асистент взема колкото хигиенист – нормално е да няма интерес към науката.

Друг основен проблем според "БСП за България" е регламентираната законова възможност за повече от един учебник по един и същи предмет в един и същи клас. Според Мирчев сега учебниците могат да са безкрай – и от тук се получават тези скандали с нелепо съдържание. Ето защо според него левицата предлага е да се направи за всеки клас и по всеки предмет по един учебник.

Депутатът социалист отбеляза, че мнозинството народни представители са отхвърлили предложенията на левицата, но са признали, че работят по промени на чисто новия им закон.

По отношение на обвиненията срещу народния представител от "БСП за България" Манол Генов за участие в схема за купуване на гласове, Мирчев заяви, че те са безпочвени. Според него има институции, които работят по случая, и е редно органите да бъдат изчакани да се произнесат, но при всички случаи законите в страната трябва да се спазват.

В заключение депутатът от БСП отхвърли твърденията, че партията му води разговори с Движението за права и свободи и ПП "Воля" за общи действия, но подчерта: Ние сме открита партия и всеки преценява дали да ни подкрепя… Всеки народен представител има свободата да ни подкрепи или не.

Интервюто на Явор Стаматов със Стоян Мирчев чуйте от звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени