Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се САЩ да приемат нови санкции срещу Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица американският Конгрес се очаква да приеме нова вълна от санкции срещу Русия за предполагаемата намеса в изборите за президент миналата година. Но в същото време Белият дом изпраща неясни сигнали за това дали президентът Доналд Тръмп е готов да сложи подписа си под законопроекта. В новия пакет се предвиждат и допълнителни санкции срещу Москва за анексирането на Крим, както и такива срещу Иран и Северна Корея.

В интервю за Си Ен Ен встъпилият в длъжност миналата седмица директор по комуникациите на президента Антъни Скарамучи заяви, че очаква Тръмп скоро да реши дали да се подпише под готвените мерки. В същото време по Ей Би Си говорителят на Белия Дом Сара Хъкъби Сандърс посочи, че администрацията подкрепя действащото законодателство в тази сфера.

Мерките, вече приети в Сената след необичайно постигане на съгласие между републиканци и демократи, ще бъдат гласувани в Камарата на представителите във вторник. Те целят да изпратят ясен сигнал на Кремъл. Посланието е – Вашингтон е решен да продължи политиката на санкции. Към момента редица разузнавателни агенции са обединени в заключенията си за руска намеса в американските избори за президент миналата година.

Тръмп неведнъж е изразявал скептичност спрямо подобни заключения и е подчертавал, че за него течащото разследване за по темата е "лов на вещици".

Сега новият акт предвижда искане на обяснение от президента в случай на действия от Белия дом по вдигане на санкциите. Според проекта Конгресът може да гласува да не се съобрази с решението на държавния глава. Това де факто би елиминирало възможността Тръмп самостоятелно да сваля наложени от законодателите наказателни мерки. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени