Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално сдружение "Недвижими имоти":

Последните четири години са едни от най-успешните за инвестиции в имотния пазар у нас

Снимка: БГНЕС

Последните четири години са едни от най-успешните за инвестиции в имотния пазар. Очаква се тенденцията да се задържи през тази и следващата година, заяви в предаването "Преди всички" Ирена Перфанова – председател на Националното сдружение "Недвижими имоти":

Още от 2013-2014 година пазарът е доста добър за инвестиции в недвижими имоти и доста динамичен, така че целият този период, включително и тази година, са наистина едни от най-успешните години, сравнено с годините от 2007-2008, когато цените след големия бум тръгнаха надолу. Засега не се ангажираме с много дългосрочни прогнози, тъй като всичко е много динамично на международния и на европейския пазар, и това естествено оказва влияние и на нашия вътрешен пазар.

В момента основно се търсят жилищни имоти, каза още Перфанова:

Двустайни и тристайни апартаменти са най-предпочитани и търсени, но има интереси и съм четиристайни апартаменти. Има интерес и към студиата, особено когато става въпрос за млади хора и студенти. 100-процентово кешово плащане са повече в по-високия сегмент, но масовият купувач е този, който купува с кредити или поне с допълнителна помощ от кредитиране.

Забелязва се известно отслабване на интереса на чужденци към закупуване на имоти в курортите, като в това число не влизат големите градове.

Още подробности по темата можете да чуете от интервюто от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна