Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа стъпка към спасяването на рушащия се археологически обект "Източна могила" - Караново

Близо 200 подписа бяха събрани в защита на рушащия се археологически обект "Източна могила" в с. Караново, като подписката бе изпратена до премиера, президента, до министри. Инициативата получи подкрепата дори на европейски археологически институции.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски задвижи процедурата по издаване на акт за собственост и подаването на сигнал до Министерството на културата за вписването на обекта "Източна могила" - Караново в регистъра на тези обекти с права на управление от ведомството.

Проф. д-р Красимир Лещаков, преподавател в Софийския университет, един от най-известните изследователи на раннокаменната епоха по нашите земи, действащ археолог в Нова Загора. Той коментира случващото се с археологическите обекти у нас се така:

Абсолютна липса на организация – от горе до долу, от министъра на културата до музеите, пълна дезорганизация на хората, които работят, те са много малко тези, които милеят за запазването на тези обекти. Абсолютно всеки бяга от отговорност. В основата на всичко е човекът, стои идеята, а оттам нататък се раждат и закони, и организации, институции… Дойде едно поколение управленци, което, съжалявам, но има много ниска култура и много нисък интелектуален праг.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Валерия Николова с проф. Лещаков


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна