Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС е загрижен за енергийната си сигурност поради готвените санкции срещу Русия от Конгреса на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС е загрижен за енергийната си сигурност поради готвените санкции срещу Русия от Конгреса на САЩ. 

Еврокомисията е задействала всички дипломатически канали, за да защити икономическите си интереси пред американските партньори, съобщиха от институцията. 

Евросъюзът има интереси и очаква те да бъдат взети под внимание в законодателния процес, заяви говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас. Той уточни, че евентуални санкции на САЩ в енергетиката няма да навредят само на проекта за газопровод "Северен поток" 2, но и на много други:

Въпросът е свързан с енергийната независимост на ЕС и сигурността на енергийните доставки, посочи говорителят.

Досега ЕС и САЩ налагаха целенасочени санкции срещу руски фирми и представители на режима, така че да няма големи загуби за собствените им икономики. Фактът, че Вашингтон не е съгласувал новите антируски мерки с Брюксел, беше ясно подчертан от Схинас:

За нас единството на Г-7 по налагането на санкции е също толкова важно, колкото и спазването на споразумението от Минск.

ЕК не потвърди дали вече готви контрамерки срещу САЩ в сферата на търговията:

Няма да спекулирам относно каквито и да било ответни действия. Спомняте си, че преди срещата на Г-20 председателят Юнкер принципно заяви, че ЕС винаги е готов да отвърне адекватно, ако се наложи. Да се надяваме, че този случай няма да е такъв.

Въпросът ще бъде обсъден от еврокомисарите вдругиден. Източници от Брюксел обясниха за БНР, че ЕС няма формално да предприеме ответни търговскоикономически мерки, преди американските санкции да бъдат подписани от президента Тръмп и да влязат в сила.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени